Ontdek

Bellagio

Met haar bijnaam Parel van het Comomeer legt Bellagio de verwachtingen hoog. Het kleine charmante stadje ligt net op het puntje van het ypsylon-vormige Comomeer en splijt het meer in twee. Bellagio is een absolute toeristische drukke hotspot. Je Aperol betaal je hier ook duur(der).

Ontdek Bellagio aan het Comomeer

Met haar bijnaam Parel van het Comomeer legt Bellagio de verwachtingen hoog. Het kleine charmante stadje ligt net op het puntje van het ypsylon-vormige Comomeer en splijt het meer in tweeën. Elke toerist heeft een bezoek gebracht aan Bellagio of onthoudt op z’n minst de naam. De 3000 inwoners zien de toeristen maar wat graag komen.

Op een kleine oppervlakte heeft Bellagio heel wat te bieden. Villa’s? Villa Serbelloni en Villa Melzi d’Esti. Hotels? Hotel MetropoleHotel Genazzini  en Grand Hotel Bellagio. Kerken en basilica? Basilica di San Giacomo en Chiesa San Giorgio. De prachtige gebouwen verraden de rijke geschiedenis van Bellagio: de belangrijke ligging van de stad is de rode draad.

Archeologische vondsten wijzen op menselijke aanwezigheid zo’n 30.000 jaar geleden. Tussen de 7de en 5de eeuw V.C. bezetten Keltische stammen (de Insubres) de westelijke oever van het Comomeer. De Galliërs veroveren onder leiding van commandant Belloveso rond 600 V.C. de stad Como en zetten hun barbaarse opmars verder tot in Bellagio. De Galliërs brengen hun gebruiken en tradities over op de Insubres. Commandant Belloveso geeft Bellagio de naam Bellasium.

Rond 225 V.C. zetten Romeinse troepen onder bevel van Marcus Claudius Marcellus koers naar Lombardije. Na felle gevechten valt de stad Como, de oevers van het Comomeer en Bellagio in Romeinse handen en zo wordt de regio opgenomen in een Romeinse provincie.

De Romeinse expansie gaat onverminderd verder. De Romeinse militaire troepen op weg naar verder gelegen gebieden houden halt in Bellagio. Ze overwinteren er en zoeken beschutting tegen de koude noorderwinden. De militaire schepen worden bevoorraad en hersteld in de scheepswerven voor de volgende slag. De Romeinen spreken van Bislacus en Belacius verwijzend naar de ligging tussen de twee meren van Bellagio.

In 81 en 59 V.C. brengen Claudius Scipio en Julius Caesar respectievelijk 3000 en 5000 kolonisten (waaronder ook Sicilianen) naar Bellagio. De cultuurmix zorgt voor een complexe samenleving. De stad breidt verder uit. Mediteraanse invloed brengt olijven en laurier naar de regio. Van Lago di Como is er nog geen sprake: de Romeinen hebben het over Lago di Lario, het Laurier-meer.

Tijdens de Middeleeuwen bouwt Generaal Narses een verstevigde verdedigingsgordel tussen het fort van Bellagio, Isola Comancina en Castello Baradello om zo aanvallen van Germaanse volkeren af te slaan. Niettegenstaande valt rond het jaar 568 de Po Vallei, delen van Lombardije en de Italiaanse Meren in handen van de Lombarden. Het fort van Bellagio wordt bezet en in 774 bewoond door Koning Liutprand.

Een jaar eerder wordt de slag van Pavia uitgevochten. De Franken van Charlemagne vallen vanuit de Alpen Lombardije aan en verslaan de Lombarden. De Franken verdelen het nieuwe territorium in verschillende graafschappen. Bellagio valt voortaan onder regentschap van de Frankische Koningen.

In de tiende eeuw schenkt keizer Henry V verschillende delen van het Comomeer, waaronder Bellagio, als cadeau aan bisschop Eberardo van Como. De bewoners worden verplicht om producten en opbrengsten over te dragen aan de moniken en priesters. Een regel die eeuwenlang van kracht zou blijven. Door de vrijgevigheid van Keizer Henry V laait de Bisschoppenoorlog van 1117 en 1127 tussen Milaan en Como op. Milaan steunt bisschop Guido Grimaldi, aangeduid door de paus. Como steunt bisschop Eberardo. De vloot van Bellagio vecht aan Milanese zijde. Na verschillende slagen op en naast het water stopt de oorlog met de verwoesting van de stad Como. Meteen ook het einde van de onderwerping van Como aan Milaan. Bellagio wordt een vrije gemeenschap…

Maar, de strategische ligging van Bellagio is té belangrijk voor Como. De stad blijft Bellagio aanvallen. Uiteindelijk trekt Bellagio aan het kortste eind in 1154 en onderwerpt Frederik Barbarossa Bellagio opnieuw aan Como. Bellagio moet eeuwige trouw zweren en belastingen betalen aan de buurstad. Nog is de vechtlust van Barbarossa niet gestild. Hij verwoest Milaan in 1162 waarop Como Isola Comancina aanvalt en haar bewoners verdrijft naar Varenna en Bellagio. In 1176 is het liedje van Barbarossa uitgezongen: Bellagio vecht als bondgenoot van Milaan de slag van Legnano uit en verslaat Barbarossa en Como.

Tegen het einde van de 13de eeuw springt het huis van Visconti in de dans. Een Italiaanse adelijke familie die van 1277 tot 1447 Milaan bestuurt. Bellagio valt onder het bestuur van hertogdom Milaan. In 1440 vallen Cernobbiesi Bellagio aan en bevrijden veelal politieke gevangen. De gevangen vluchten de bergen in en vestigen zich in een stadje dat ze uit dank aan hun bevrijders Cernobbio dopen. De Visconti verzwakken en Milaan capituleert met Francesco Sforza die de macht grijpt als hertog van Milaan en Lombardije. Bellagio wordt opnieuw bezet, dit keer door de troepen van Sforza, en moet zich organiseren volgens de regels van de hertog. Sforza bouwt een villa op een heuvel rond Bellagio.

In 1508 neemt Ludovico di Moro het geschenkje Bellagio uit handen van de bisschop van Como en schenkt het aan z’n vriend markies Vincenzo Stanga. In 1533 krijgt Francesco Sfondrati Bellagio in leengoed. De Sfondrati familie, rijke Milanese noblesse, regeert 200 jaar lang over Bellagio. Ze investeren massaal kapitaal: de villa van Sforza wordt heropgebouwd en voor de Capucijnen wordt een nieuw klooster en kerkgebouw opgetrokken. Dankzij de strategische ligging ontstaan er kleine handeltjes in vooral zijdeproducten. Wanneer de laatste telg van Sfondrati familie sterft, komt Bellagio in handen van graaf Allesandro Serbelloni.

Graaf Francesco Melzi d’Eril bouwt een prachtige villa in Bellagio die dienst doet als zijn zomerverblijf. De Milanese noblesse vindt de weg naar Bellagio. Wegen worden verhard zodat reizen met paard en koets sneller en comfortabeler gaat. De regio wordt buiten de grenzen van het koninkrijk meer en meer bekend. De keizer van Oostenrijk verblijft een tijdje in Villa Serbelloni en Franz List en zijn minnares beleven vier romantische maanden in Bellagio. In 1838 varen keizer Ferdinand, aartshertog Rainer en minister Metternich met de eerste stoomboot Lario van Varenna naar Bellagio. Het toerisme trekt aan en luxueuze winkeltjes openen de deuren. Bellagio groeit en floreert. De oude kleine haven moet plaats maken voor een moderne haven met een groot plein. Bellagio krijgt een postkantoor, administratief centrum en een politiekantoor. Het toeristische kantje dat we vandaag kennen vindt haar oorsprong in de 19de eeuw!

In 1859 behoort Bellagio als gevolg van de tweede Italiaanse Onafhankelijksoorlog tot het Italiaanse Koninkrijk gecontroleerd door van het huis van Savoy, één van de oudste koninklijke families in de wereld. In die tijd groeit toerisme uit tot de absolute inkomstenbron van de bewoners van Bellagio. Hotels reizen als paddestoelen uit de grond: Hotel GenazziniHotel Firenze (opgetrokken uit de oorspronkelijke woning van de kapitein van de Lario) en het Grand Hotel Bellagio dat we vandag kennen als Grand Hotel Villa Serbelloni. Bellagio groeit uit tot toeristische internationale trekpleister maar behoudt haar waardigheid. En dat klopt vandaag nog steeds, discreet toeristisch…

Tussen 1943 en 1945 is maakt Bellagio nog even deel uit van de Italiaanse Sociale Republiek, een kleinstaat van Benito Mussolini. In 2014 worden Civenna en Bellagio samengevoegd maar uiteraard behoudt de nieuwe gemeenschap de naam Bellagio! 

Ontdek de Bellagio blogpost(s)

Wil je graag Bellagio ontdekken? Hieronder vind je een aantal blogposts met enkele suggesties. Uitgetest en (meestal) helemaal goedgekeurd!

Fotoalbum

Ontdek in onze webshop

Koop de Explore Lake Como gids online!