Na een weekje Umbrië en haar tropische temperaturen van ruim boven veertig graden (Italië kreunt onder een hittegolf) mag het wat ons betreft wel wat verkoelen tijdens het tweede deel van de vakantie aan het Comomeer. En kijk, onze weerapp kondigt vandaag een wisselend bewolkte dag aan met buien… We kunnen dus weinig plannen vandaag en stemmen unaniem pro sightseeing vanuit de auto!

Eros Ramazotti is net z’n tweede nummertje aan ’t brengen of hij wordt al overstemd door dikke regendruppels die op auto uit elkaar spatten. De hemelsluizen blijven de hele voormiddag openstaan. Het wordt pas min of meer droog wanneer we het dorpje Bellano bereiken. Er waait een stevige bries over het Comomeer. Wolken pakken zich samen. De masten van de bootjes in het haventje dansen heen en weer. Het heeft iets dramatisch en onheilspellend.

Ondanks het slechte weer willen we toch graag Orrido di Bellano bezoeken… De Orrido di Bellano is een diepe kloof die gedurende 15 miljoen jaar werd uitgesleten door het smeltwater van de rivier Pioverna. Het wordt natuurpracht in combinatie met natuurkracht…

 

Er waait een stevige bries over het Comomeer. Wolken pakken zich samen. De masten van de bootjes dansen heen en weer. Het heeft iets dramatisch en onheilspellend.

Orrido di Bellano, Bellano

Orrido di Bellano ligt in de Via XXV Aprile.

Orrido di Bellano, Bellano

Een onweersbui boven het Comomeer geeft spektakel.

De Orrido di Bellano met beneden de rivier de Pioverna. Een prachtig natuurlijk kleurenpallet, ook bij een regenbui…

Je kan de kloof inwandelen over smalle wandelpaadjes die tegen de rotsen bevestigd zijn. Beneden dondert de Pioverna het Comomeer in langs watervallen en smalle grotten. Afhankelijk van het seizoen daalt en stijgt het waterniveau. De kracht van het water werd vroeger gebruikt om spinnerijen aan te drijven. Je weet wel, het Comomeer en haar zijde-industrie… Vandaag drijft het water nog steeds twee hydro-elektrische krachtcentrales aan.

Het smalle pad slingert je in een kwartiertje tot op het eindpunt. Ondanks het grijze dikke wolkpak boven onze hoofden kunnen we ons goed voorstellen hoe de kloof met de juiste lichtinval van zonnestralen een mooi kleurenpallet zou vormen met het blauwe van het water, de rotsen en het groene van de mossen die er groeien.

Net voor we rechtsomkeer maken trekt er opnieuw een stevige onweersbui over de kloof. We moeten schuilen en kijken hoe de Pioverna zwelt en met veel geraas door de kloof stroomt. Ben je in de buurt, dan is een bezoekje aan Orrido di Bellano meer dan de moeite waard!

De laatste foto is er te veel aan: het lenskapje van het fototoestel valt, rolt net tussen twee houten planken de dieperik in en wordt genadeloos verzwolgen door de Pioverna. Tja, zo kost een bezoekje aan Orrido di Bellano net wat meer dan de vier euro voor een toegangsticket. 😉

 

Orrido di Bellano, Bellano

Schuilen in de Orrido di Bellano.

Orrido di Bellano, Bellano

De krachtcentrale en het House of the Devil.