Gewoontedieren… Of we zijn ’t geworden of we zijn altijd zo geweest. Wie zal het zeggen? Een weekendje Comomeer gaat steevast van start met een bezoek aan Como. En ook daar volgen we onze handleiding: auto parkeren in Autosilo Valduce en vervolgens doorheen Via Vittorio Emanuelle II langs de Duomo recht naar Piazza Cavour. En wat doen we dan? Je kan het natuurlijk raden, winkels voor de misses en voor de gents de winkelzakken… Maar wanneer 39 winkels later de kleurrijke glazen Aperol Spritz tegen elkaar saluti tikken is de gent gewoon weer super content om hier te zijn met zijn miss! 😉

Onder de staalblauwe hemel genieten we van de warme herfstzon. Muzikanten brengen hun stemmige repertoire. Straatartiesten verbazen voorbijgangers. Sylvester en Tweety vermaken kinderen. Obers verwennen klanten op overvolle terrasjes. Heerlijk toch die gezellige geraffineerde atmosfeer in combinatie met de Italiaanse nuchterheid typerend voor Lombardije? Deze voormiddag krijgt wat ons betreft tien op tien! De lat wordt meteen hoog gelegd.

Cernobbio, Villa d'Este, Piazza Risorgimento

We wandelen langs de waterrand van het Comomeer.

Vanuit Como rijden we naar Cernobbio, enkele kilometers verder ten noorden van Como. Cernobbio is onlosmakelijk verbonden met Villa d’Este. Je kan een boek schrijven over de geschiedenis van deze villa. Villa d’Este werd in de zestiende eeuw gebouwd als zomerverblijf voor de kardinaal van Como. Doorheen de eeuwen heen werd het prachtige Renaissance-gebouw bij elke eigenaarswissel gerestaureerd en verder opgesmukt. Vandaag is Villa d’Este een exclusief hotel en vraagt men exuberante prijzen om er te overnachten.

Elk jaar in mei verzamelen de mooiste en meest exclusieve oldtimers en classic cars aan Villa d’Este voor het Concorso d’Eleganza. Het concours wordt al sinds 1929 georganiseerd. Het autominnend kruim bekroont de meest elegante wagen en veilt de duurste auto’s. Een zeer exclusief evenement waar de gewone sterveling niets te zoeken heeft… Hoewel, je kan wel tickets kopen voor het publieke evenement.

Villa d’Este bezoeken, of op z’n minst de prachtige tuinen, is niet mogelijk. “Only for our guests, Sir”, lacht de vriendelijke bewaker van achter zijn toegangspoort. We dringen niet aan… Beweren dat we onze wagen komen inschrijven voor het Concorso d’Eleganza van volgend jaar heeft geen zin want another one drives a Duster… Ontmaskerd door onze Dacia huurauto! 🙂

Cernobbio, Villa d'Este, Piazza Risorgimento

Villa d’Este is vandaag een exclusief hotel aan de rand van het Comomeer.

We genieten van de herfstzon… Het lijkt wel zomer… Dit moet zowat het mooiste weekend van dit jaar zijn!

Cernobbio, Villa d'Este, Piazza Risorgimento

Monument voor de gevallen soldaten van WOII.

Cernobbio, Villa d'Este, Piazza Risorgimento

Genieten van Riva di Cernobbio.

Cernobbio, Villa d'Este, Piazza Risorgimento

Haventje van Cernobbio.

We wandelen naar la Piazza Risorgimento. Vanop het puntje van het plein heb je een mooi uitzicht op het Comomeer. Links komen de ferryboten toe en rechts heb je Lido di Cernobbio. Er staan her en der bankjes onder de mooie bomenrijen.

De bladeren kleuren geel-bruin en rood, riva di Cernobbio op haar best! Een stemmig plein, waar je een bootje kan huren of op het terrasje van de talrijke bars en restaurants kan plaatsnemen, maar waar vandaag vooral locals en dagjesmensen genieten van de herfstzon en de rust. Met twee glaasjes prosecco op het terras van Bar Onda genieten we mee.

Via het kleine haventje duiken we langs de kleine straatjes Cernobbio in. We lopen langs de etalages van de winkeltjes in het centrale straatje met eenrichtingsverkeer. Cernobbio wordt her en der omschreven als een gerenommeerd vakantieoord. Je hebt natuurlijk de villa’s en enkele mooie grandeske hotels, maar gerenommeerd vakantieoord klinkt te hautain voor het aangename en gezellige sfeertje dat we vandaag ervaren…

Cernobbio, Villa d'Este, Piazza Risorgimento

Navigazione Lago di Como in Cernobbio.

Cernobbio, Villa d'Este, Piazza Risorgimento

Prachtige herstkleuren kleuren aan Riva di Cernobbio.

Voor we terugkeren bezoeken we nog de tuin Giardino della Valle. Deze tuin werd in de jaren tachtig door Ida Frati bedacht en diende in die tijd zo’n beetje als ontmoetingsplaats voor creatieve geesten om er te reflecteren in het groen.

Vandaag wordt de tuin onderhouden door een vrijwilligersorganisatie (je betaalt ook geen inkom) die de tuin beschouwen als eigendom van de lokale gemeenschap en minder voor de toeristen die Cernobbio overspoelen. Goed, dan hebben we hier niet veel te zoeken. De tuin stelt trouwens niet zo heel veel voor. Een beetje slordig en maar matig onderhouden…

Cernobbio, Villa d'Este, Piazza Risorgimento

Giardino della Valle di Cernobbio.