Er hangen regenwolken rond de bergen. De weerapps voorspellen een fikse regenbui en onweer. Een restaurant kiezen dat ook geprezen wordt voor het uitzicht op het meer is vanavond dus geen must. Daarom kiezen we voor Antica Trattoria del Sergente in Como. Dit restaurant is ons trouwens aangeraden door Jeffrey, nog zo’n Belgische fan van het Comomeer. We zijn benieuwd…

Crotto del Sergente ligt net buiten Como. Te voet vanuit het centrum is ver, je hebt je auto nodig. Via een klein zijstraatje -met de passende naam Via Crotto del Sergente– kom je bij het restaurant, een beetje verstopt tussen de bomen.

Mooi zo, er is ook een parking. We zijn meteen aangenaam verrast: van het gebouw straalt gezelligheid en authenticiteit. Er is trouwens ook een terras.

Een vriendelijke ober spreekt ons aan… Of we binnen of buiten willen zitten? Doe toch maar binnen! Via het portaal met enkele tafeltjes komen we in de eetzaal. Wauw! Een stemmig verlichtte ruimte met een gewelf in oude baksteen. Links en rechts staan de flessen wijn uitgestald. Perfect symmetrisch. Een intiem kader. Het water stroomt nu al in de mond, dit kan gewoon niet fout gaan.

Crotto del Sergente, restaurant, Como
Trattoria Crotto del Sergente vind je net buiten Como.
Crotto del Sergente, restaurant, Como
Crotto del Sergente heeft een uitgebreide wijnkaart.
Crotto del Sergente, restaurant, Como

Het stemmig verlichte gewelf schept een intieme en gezellige sfeer.

Op de menukaart staan de antipasti, primi piatti, secondi piatti en dolci opgelijst. Zo’n zes per rubriekje. Diverse gerechten met uiteenlopende ingrediënten, voor ieder wat wils. De prijzen zijn bescheiden. Achter elk gerecht wordt er informatie gegeven over de gebruikte ingrediënten. Zo weten klanten wat ze wel/niet mogen eten bij bepaalde allergiën. Een aanpak die toch niet zo voor courant is voor een oude Italiaanse trattoria! We bestellen beiden voor Raviolone all”Ossobuco di Vitello con fondo alla Zafferano di Faloppia, soffice di Modollo e Rafano en Porchetta del Crotto con salsa allo Zenzero e Piattoni.

De wijnkaart is uitgebreid met wijnen uit heel Italië én uit de streek. Er is ook een groot aanbod aan halve liter flesjes. En dat komt nu van pas: foetussen in mama’s buik houden niet zo van wijn… Zo, dat weten jullie nu dus ook! 😉

De bediening is vriendelijk en verzorgd. Er straalt rust uit van de twee obers. “We weten wat we doen en hebben alles onder controle, genieten jullie maar gewoon”, lijken ze te denken.

De ravioli is heerlijk. Perfect gegaard met een smakelijke vulling en een zacht sausje van saffraan er bij. Met een stukje brood wordt het laatste druppeltje saus van het bord geveegd. Ook de Porchetta (klassiek gerecht van geroosterde varkensbuik opgevuld met kruiden) is een schot in de roos: heerlijk mals met een stevige kruidige smaak. De boontjes erbij zijn licht pikant door de gember. De portie had wat ons betreft wel wat groter mogen zijn…

Crotto del Sergente, restaurant, Como
Genieten. De liefde gaat in deze trattoria duidelijk door de maag!

Trattoria del Sergente heeft ons enorm kunnen bekoren! De traditionele gerechten en de liefde voor het eten staan centraal. De sfeer en gezelligheid zijn dan weer van een hoger niveau dan wat je in trattoria zou verwachten. Ook de bediening verdient een grote pluim. Denk daarbij de mooie wijnkaart én een rekening van amper 84 euro. Ja, dit is een voltreffer om te onthouden!

Dikke merci Jeffrey! Heb je nog zo’n ingevingen?

website: www.crottodelsergente.it
telefoon: +39 031 283 911

ta_550x370