Trattoria del Glicine in Cernobbio… In februari heeft meneer winterslaap het Comomeer stevig in z’n greep. Zowat alle toeristische plekjes gesloten en veel horecazaken en hotels sluiten voor een periode de deuren. Ook de taxiboten varen beperkt. De lente is het moment waarop het Comomeer herleeft. Het o-zo grote aanbod aan ristoranti, trattorie of osterie wordt vandaag dus gereduceerd tot wat er open is.

Vanop een terrasje in Tremezzo onder een stralende winterzon scrollen we met een aperolletje in de hand door Tripadvisor. Uiteindelijk valt de keuze op Trattoria del Glicine in Cernobbio: typische gerechten uit de streek, gesmaakt door locals en goede reviews. Je vindt het restaurant trouwens ook op de Michelin website. We reserveren een tafeltje en verkneukelen ons op een fijne avond…

Trattoria del Glicine ligt wat hogerop in Cernobbio midden in een woonwijk. Voor een parkeerplek is het rondjes rijden. Het terras wordt overwoekerd door blauwe regen. We zijn benieuwd naar wat het uitzicht brengt op een zwoele zomeravond.

Vriendelijk en gastvrij worden we ontvangen door gastvrouw en ober. De jongeman -gekleed in een wit hemd en met de handen op de rug- vraagt timide: “Wenst u het menu in het Engels of in het Italiaans?”

De eetzaal met houten parketvloer is ruim, gezellig en met zorg ingericht. Mooi en authentiek, je waant je zo’n beetje in een oude Italiaanse film. Trattoria del Glicine is een familie-restaurant waar papa nog achter het fornuis staat. Fijn!

De ober (de zoon?) zet een mandje brood op tafel en schenkt water uit glazen flessen waarop het logo van de trattoria prijkt. Oog voor detail, told you.

Op een tafeltje Nederlanders na, tafelen we alleen: vanavond geen locals die zorgen voor sfeer. Dan maar een intiem dineetje, kan ook wel scoren. Aan aandacht echter geen gebrek want de gastvrouw slaat graag een praatje en is zeer vriendelijk en correct bij het bedienen.

Trattoria del Glicine, comomeer, Cernobbio
Trattoria del Glicine ligt wat hogerhop in Cernobbio.
Het menu brengt gerechten die de filosofie van het huis volgen: “l’eccellenza della cucina regionale d’Italia”.

Trattoria del Glicine, comomeer, Cernobbio
Vanuit de tuin heb je uitzicht op Bellagio.
Trattoria del Glicine, comomeer, Cernobbio
Steak met groene pepersaus. Eenvoudig maar lekker!
Trattoria del Glicine, comomeer, Cernobbio
Een gegrilde hertenfilet met wijnsaus en een toets van bosbes.
Het menu brengt gerechten die de filosofie van het huis volgen: “l’eccellenza della cucina regionale d’Italia”. Wat moet je daarbij voorstellen? Heel uiteenlopende zaken… Neem zeker een kijkje op de kaart! De melanzana parmigiana zou overheerlijk zijn…

De prijzen liggen wel hoger dan wat je zou verwachten van een lokale trattoria als we bijvoorbeeld vergelijken met Trattoria il Tipi Tipici of Trattoria la Moltrasina. En ook ingrediënten als foie gras duiden dat del Glicine mikt op net een niveautje hoger. Maar het is toch vooral de zeer uitgebreide wijnkaart die in het oog springt, inclusief een Barolo voor 750 euro.

Trattoria del Glicine, comomeer, Cernobbio
Het menu? Dat is “l’eccellenza della cucina regionale d’Italia.”
We bestellen rundstartaar van Piemontese van en tartaar van Schotse zalm met kappertjes met een glaasje wijn per glas. We worden trouwens prima geadviseerd bij de keuze van de wijn. De voorgerechtjes zijn verzorgd en zeer lekker. Natuurlijk, een tartaar is ook maar een tartaar: veel gekke dingen in smaak en presentatie mag je niet verwachten.

Voor de hoofdgerechten gaan we voor steak met groene pepersaus en gegrilde hertenfilet met wijnsaus en een toets van bosbes. Het vlees van zeer goede kwaliteit en perfect gegaard. Opnieuw eenvoudig, verzorgd en zeer lekker… La cucina di una trattoria! De porties zijn eerder aan de kleine kant. We hebben nog een plekje en delen een chocolademousse taartje met een koffietje.

Gezellig tafelen in een authentiek kader bij Trattoria del Glicine in Cernobbio.
De rekening bedraagt 115 euro en die vinden we te hoog. Een prijs rond 85 euro lijkt ons correct(er) voor een kleine portie steak pepersaus met patatjes. Waren er betere opties op het menu? Misschien! Voelen we ons bestolen? He-le-maal niet! We hebben heerlijk gegeten van eerlijke en verzorgde Italiaanse keuken. We hebben genoten van Italiaanse gastvrijheid in een authentiek kader. Zouden we deze trattoria aanraden? Ab-so-luut.

Toch maar positief afsluiten? We rekenen het kleine mondje van de nieuwbakken Italiaanse Wolf er gewoon bij en splitten de rekening door drie: zo eten we dus gemiddeld voor 38 euro persoon en niet voor 57,5 euro… 😉

Hoe moet je Trattoria del Glicine nu beoordelen? Een top-trattoria met heerlijk eten waar je een meerprijs betaalt voor het kader, de bediening én uiteraard de wijnkaart. Als je zou gaan, geef misschien de suggestie om voortaan van Ristorante del Glicine te praten?

website: www.trattoriadelglicine.com
telefoon: +39 031 511332

ta_550x370