In de wolken op het spectaculaire Belvedere van Parco Valentino boven Lecco

Het Belvedere in Parco Valentino belooft dé mooiste foto uit de provincie van Lecco. Een metalen constructie hangt over de bergflank en biedt een indrukwekkend uitzicht. Jammer dat vandaag de wolken ons die mooie foto niet gunnen. Een aanrader als je in de buurt van Lecco bent!

Ontdek het Belvedere van het Parco Valentino boven Lecco… We combineren onze uitstap vanmorgen in Lecco met een bezoek aan het Belvedere in Parco Valentino.

Belvedere, dat wil zeggen een uitzichtpunt. Wel, laat dit specifieke uitzichtpunt nu net het meest gefotografeerde vergezicht zijn uit heel de regio. Op steile een bergflank van de Monte Coltignone werd er enkele jaren geleden een metalen wandelbrug gebouwd.

De hoefijzervormige wandelbrug doet je als een vogel boven de puntige en indrukwekkende bergflank zweven. Het uitzicht over het Comomeer, Lecco en de omliggende bergtoppen is indrukwekkend.

Vanuit Lecco rijden we naar Piani Resinelli, een plateau op zo’n 1200 meter hoogte. Een smal baantje met verschillende haarspeldbochten, genummerd als opeenvolgende tornante, brengt ons in drie kwartier naar het plateau. 

Il Belvedere in Parco Valentino boven Lecco
Start van de wandeling naar het Belvedere
Piani Resinelli was oorspronkelijk een gebied waar in mijnen zink ontgonnen werd. De mijnen gaan terug tot de 16de eeuw en kunnen vandaag nog altijd bezocht worden. Bij het begin van de 20e eeuw groeide de interesse in de berg- en skisport. Het oorspronkelijke muilezel spoor werd door de onderliggende dorpen verbreed en als tolweg ingezet. Zo kon het Piani Resinelli makkelijker bereikt worden en kon er centje worden bijverdiend.Piani Resinelli voelt inderdaad aan als een skidorp, hoewel je nog weinig ski-infrastructuur ziet. Er staat wel een opvallende woontoren met appartementen. Daarnaast kan je ook altijd een kijkje gaan nemen of een hapje gaan eten in de SEL Rocca-Locatelli Rifugio. Maar verder voelt Piani Resinelli wat verouderd en uitgeblust aan.
Il Belvedere in Parco Valentino boven Lecco
Parking in de Via Escursionisti
Il Belvedere in Parco Valentino boven Lecco
Het wandelpad is toegankelijk voor jong en oud

De wandeling naar het Belvedere start in de schaduw van de woontoren, net naast de parking in de Via Escursionisti. De blauwe lucht en het aangename herfstzonnetje zijn ondertussen verdwenen onder een grijs wolkenpak. Wolken, het zal toch niet zijn?

De signalisatie duidt slechts vijfentwintig minuutjes wandelen aan. Vijf minuutjes naar de ingang van het Parco Valentino en nog eens twintig minuutjes naar het Belvedere. Het gebied van het Parco Valentino was oorspronkelijk eigendom van een voorname heer Valentino Gerosa Crotta. In 1991 schenkt zijn kleinzoon na het overlijden van Valentino het familie eigendom aan de Italiaanse Touring Club die de naam “Parco Valentino” bedenken. In 2004 koopt de berggemeenschap Lario Orientale Valle San Martino het gebied over en wordt er een publieke toeristische attractie van gemaakt.

We beginnen met wandelen. Het brede wandelpad buigt naar rechts en gaat geleidelijk omhoog het bos in. We passeren opvallend veel wandelaars. Na tien minuutjes wandelen bereiken we de toegangspoort van het Parco Valentino die ons doet denken aan het Efteling themapark in Nederland. In het bos hangen wolkslierten tussen de bomen. Wedden dat er achter de bomen nieuwsgierige kabouters een oogje in het zeil houden?

Parco Valentino boven Lecco
De toegangspoot van het Parco Valentino

Aan de linkerkant passeren we Casa Museo Villa Gerosa. Twintig minuutjes later komen we inderdaad toe aan het Belvedere. De wolken rollen over de bergflank en we zien niet veel. Van het verhoopte prachtige uitzicht zijn we dus letterlijk in de wolken. Er blaast een gure wind. Af en toe zien we een glimp van het Comomeer onder ons wanneer het wolkenpak even optrekt. 

Van het verhoopte prachtige uitzicht zijn we dus letterlijk in de wolken. We zien amper iets!
Il Belvedere in Parco Valentino boven Lecco
De hoefijzervormige constructie zweeft over de bergflank
Il Belvedere in Parco Valentino boven Lecco
Af en toe vangen we een glimp op van Lecco

Behoedzaam stappen we over het Belvedere, op 1377 meter hoogte. Ondanks het beperkte zicht is wandelen over het Belvedere ook vandaag toch best impressionant. De vloer is een raster en laat onder je voeten een diepte leegte zien. Een kilometer lager ligt het Comomeer en de stad Lecco. Rondom ons een koude stilte. Deze wandelbrug is absoluut geen aanrader als je hoogtevrees hebt. Bij stralend weer is het uitzicht tot de hoogste toppen van de Alpen natuurlijk ontegensprekelijk onovertrefbaar, maar ook bij mist en wolken maakt het Belvedere indruk. Er hangt hier een mystiek sfeertje.

De wandeling naar het Belvedere is voor iedereen toegankelijk. Je wandelt eenvoudig heen en terug op een uurtje. Eventueel kan je de wandeling uitbreiden met een wandelingetje naar de top van de Monte Coltignone, een halfuurtje verder. 

Il Belvedere in Parco Valentino boven Lecco
Het indrukwekkende uitzicht op het Comomeer
Il Belvedere in Parco Valentino boven Lecco
Wandelen over het Belvedere

Als je in de buurt bent van Lecco is het Belvedere een leuke extra. Vanuit Como zet je met de auto al gauw een uurtje naar Lecco. Reken daar nog een klein uurtje bij tot Piani Resinelli en nog een uurtje wandelen. En dan moet je natuurlijk nog terugkeren.

Wij zijn blij dat we het Belvedere gezien hebben en zouden deze uitstap altijd aanraden maar vonden de verplaatsing met de auto uiteindelijk wel pittig. Als je beperkt bent in tijd of je bent niet helemaal zeker van de juiste weersomstandigheden, zouden we dé mooiste foto uit de provincie Lecco een volgend keertje plannen.

Il Belvedere in Parco Valentino boven Lecco
Liever geen hoogtevrees op het Belvedere
Foto van Liselotte en Paul

Liselotte en Paul

Enthousiaste schouders onder onze blog Amiamo Lago di Como. Onze passie voor het Comomeer uitschrijven, dat is wat we graag doen!
Ontdek in onze webshop

Koop de Explore Lake Como gids online!