Bistrot Figli dei Fiori in Como, gastronomie tussen bloemen en planten

Bistrot Figli dei Fiori. Power to the flower! Toegankelijke gastronomie voor een mooie prijs in een meer dan origineel kader. Tafelen in een unieke setting waar bloemist en restaurateur jouw in een origineel concept ontvangen. Dit restaurant in Como kan je niet laten links liggen.

Een gastronomische lunch of diner in Como tussen bloemen en planten… In de gidsen van Explore Lake Como staan leuke, authentieke en originele adressen. Willen we de gidsen uit onze e-shop onder de aandacht brengen? Ja natuurlijk! En hoe kan dat beter dan zelf die adressen te gaan uitproberen. 

We verblijven dit weekend in Torno in Hotel Vapore terwijl in Cernobbio het bekende oldtimerevent Concorso d’Eleganza plaatsvindt. Om de drukte op de invalswegen naar Cernobbio te vermijden zoeken we een leuk adresje in centrum Como voor een lunch. En ja het mag vandaag iets meer zijn… We vieren dit weekend onze tiende huwelijksverjaardag en zo ook onrechtstreeks de verjaardag van Amiamo Lago di Como. En dat feestje gaan we vieren in Bistrot Figli dei Fiori.

Bistrot Figli dei Fiori in de Via Borgo Vico, net buiten het centrale stadscentrum van Como, weliswaar nog altijd op wandelafstand van de (toeristische) stadskern. Aan de ene straatzijde ligt Osteria Figli dei Fiori. Aan de overzijde kan je Bistrot Figli dei Fiori vinden.

Het maakt van Bistrot Figli dei Fiori een zeer toegankelijk restaurant met een fantastische keuken in een mooi en origineel kader. Een verborgen parel aan het Comomeer op het vlak van betaalbare gastronomie.
Bistrot Figli dei Fiori
Bistrot en Osteria Figli dei Fiori vind je in de Borgo Vico in centrum Como

Beide restaurants volgen een doordachte filosofie. De osteria houdt vast aan het idee van lunchen op zondag bij nonna. Gerechtjes opgediend centraal op tafel en altijd in een sharing concept. Op het menu staan vlees- en kaasplankjes, parmigiana, lasagna en traag gegaarde vleesspecialiteiten. De bistrot is meer culinair geïnspireerd en is gegroeid uit een opvallende samenwerking tussen een eclectische bloemist en getalenteerde restaurateur.

We wandelen benieuwd binnen in Bistrot Figli dei Fiori doorheen de arcadeboog. Links en rechts twee gebouwen in een roze verftint. En verder veel bloemen en planten. Het pand van het restaurant is effectief een authentieke bloemenserre die dateert van 1920 en tevens het atelier was van de bloemist.

We worden vriendelijk ontvangen en verzocht om nog even te wachten, onze tafel is nog niet beschikbaar. Reserveren bij de Bistrot Figli dei Fiori gebeurt in tijdsloten van maximaal twee uur. Obers in keurige schorten haasten zich om de tafeltjes terug klaar te zetten voor de nieuwe gasten van tijdsslot 14u15.

Bistrot Figli dei Fiori
De keuken vind je achter de bloementoog
Bistrot Figli dei Fiori
Restaurant in een bloemenwinkel of net andersom
Bistrot Figli dei Fiori
Gezellige zaaltjes met een synergie tussen bloemenwinkel en restaurant

We kijken even rond en wanen ons echt in een bloemenwinkel of plantenserre. Bloempotten in allerlei kleuren en vormen met grote planten met daartussen sober maar keurig gedekte tafeltjes. Geen enkele stoel aan een tafel heeft dezelfde vorm of kleur. De keuken is ondergebracht in een ruimte achter de toog van de bloemist. Inpak- en cellofaanpapier, wenskaartjes en kleurrijke linten hangen naast het doorgeefluik van de keuken. 

Bloemstukken, kleine hebbedingetjes en bloempotjes staan geprijsd. Betonijzers en staal geven het pand een industriële look. Subtiele neon lichtreclames geven de commerciële touch. Er zijn verschillende eetruimtes die allemaal met elkaar verbonden zijn. Het zijn eigenlijk allemaal verschillende serres. De tegels van de vloer zijn ruw en de voegen liggen los. De serreramen blinken hoegenaamd niet en het vuil van de bladeren hoopt zich op in de hoekjes van de daken. De serres worden langs buiten overwoekerd door grote en verwilderde klimplanten. Figli dei Fiori, bloemenkinderen of ook vertaald als hippies.

Bistrot Figli dei Fiori
Lunch en diner worden geserveerd in de authentieke plantenserre

Er wordt ons een tafeltje aangeboden achteraan in het restaurant. Opnieuw even rondkijken. Opmerkelijk hoe Bistro Figli dei Fiori restaurantje speelt in een bloemenwinkel of is het nu net andersom? Er werd of wordt ongetwijfeld heel zorgvuldig nagedacht over dit verhaal, maar het lijkt wat achteloos of “slordig” uitgevoerd. Zo liggen er bijvoorbeeld enkele resten ijzerdraad waar bloemen mee gebonden worden op de grond. Vergeten op te ruimen of net bewust daar neergegooid? Allemaal van die kleine spielereitjes die bijdragen aan deze prachtige setting.

We zouden haast vergeten dat we hier komen lunchen. De menukaart start met een selectie aan cocktails en gaat via een pagina met uitsluitend vegetarische gerechten naar de antipasti, primi, secondi met een zijsprong naar detox tot uiteindelijk dolci. Een volwaardige kaart voor vegetariërs en dan die detox knipoog. Verfrissend en helemaal passend in dit bloemenrestaurant.

De omschrijvingen van de gerechten zijn haast stukjes poëzie. Wat dachten jullie van onze keuze aan voorgerechten? Crostone di pane al grano duro con burratina pugliese biologica, crema di melanzane viola arrostite, basilico e pomodorini canditi en Straccetti al germe di grano con zucchine in fiore, prosciutto di Parma, pomodorini al basilico e mozzarella di bufala.

De wijnkaart is zeer uitgebreid met mooie en de betere flessen wijn en dat zie je natuurlijk aan de prijzen. Een toegankelijk huiswijntje staat niet op de kaart.

Terwijl we wachten op ons voorgerechtje beginnen we ons toch een klein beetje te storen aan de akoestiek in onze serre. De ruimte is laag en klein, en best ook wel wat donker. Naast ons zitten er aan een tafel een groot Engels gezin met vier kinderen. Er is heel wat rumoer aan tafel en die kaatst genadeloos doorheen de serre. Het geeft een bedrukkend gevoel en we zitten niet helemaal ontspannen. We vragen of we eventueel mogen verplaatsten naar een ander tafeltje en dat is gelukkig helemaal geen probleem. Veel beter hier: hoge ramen, meer licht, mooi uitzicht en wat frisser. Twee glaasjes wijn worden uitgeschonken en we kunnen toasten. Zou het trouwens in de zomer onder dat vele glas niet heel warm kunnen worden vragen we ons af.

Bistrot Figli dei Fiori
Pasta met burrata, parma ham, courgette en pesto
Bistrot Figli dei Fiori
Toast met burrata en crème van aubergine

De voorgerechten zijn om duimen en vingers van af te likken. Mooi gepresenteerd op een tof kleurrijk bord met een grote knipoog van de bloemist er bij. Lekker, heel lekker een echt feest voor de smaakpapillen. Chef Gianni Tancredi gaat er prat op om met z’n gerechten de seizoenen te volgen. Wij gaan er dus ook vanuit dat de kaart regelmatig zal aangepast worden. Nog een mooi excuus om terug te komen. Ondertussen zijn alle tafeltjes ook ingenomen en heerst er een gezellige drukte in de bistrot. Reserveren lijkt ons een must.

Bistrot Figli dei Fiori
Tagliatelli pasta met kuit van tonijn
Bistrot Figli dei Fiori
Specialiteit van het huis. Gegrild en sappig vlees.

Voor de hoofdgerechten is er keuze tussen beefsteak of Picanha steak, kip, lam of ribbetjes. Geserveerd met patatjes en een sausje of dressing. Het leest wat minder verfijnd of minder culinair dan de voorgerechten maar dat is het eigenlijk niet. Het is net de specialiteit van het huis! Het vlees wordt gegrild op een Cubaanse grill met mangrove houtskool zonder het te roken. Het vlees blijft sappig en behoudt beter z’n smaak.

We kiezen voor het lammetje of beter gezegd Scamone d’agnello Nature’s meadow bio marinato al timo con patate arrosto, patate dolci e salsa chimicurry alla menta wordt geserveerd. Het vlees is inderdaad perfect gegaard en smelt in de mond. Lekkere patatjes erbij en een zeer smakelijk en pittig sausje. En zo schiet Bistrot Figli dei Fiori opnieuw raak. De glaasjes witte wijn worden nog eens aangevuld voor de vriendelijke en joviale juffrouw die ons bedient. De wijnfles Riesling Pratello wordt onverbiddelijk omgedraaid. De lunch in Bistrot Figli dei Fiori loopt op z’n einde.

Bistrot Figli dei Fiori
Genieten in Bistrot Figli dei Fiori

De rekening vraagt ons 130 euro en dat vinden wij een zeer mooie prijs voor lunch met voorgerechten, hoofdgerechten, een flesje wijn en water en een espresso. Het maakt van Bistrot Figli dei Fiori een zeer toegankelijk restaurant met een fantastische keuken in een mooi en origineel kader. Een verborgen parel aan het Comomeer op het vlak van betaalbare gastronomie. Bistrot Filgli dei Fiori is een absolute aanrader en dat is de Explore Lake Como gids dus ook.

We konden ons geen betere lunch voorstellen voor deze mooie verjaardag! Grazie Mille Bistrot Figli dei Fiori!

Picture of Liselotte en Paul

Liselotte en Paul

Enthousiaste schouders onder onze blog Amiamo Lago di Como. Onze passie voor het Comomeer uitschrijven, dat is wat we graag doen!
Ontdek in onze webshop

Koop de Explore Lake Como gids online!