Overnachten in Hotel Vapore met romantisch terras in Torno

Hotel Vapore ligt in een adembenemend mooie Torno op het dorpsplein. Een classic die vandaag nog heel wat troeven op tafel kan leggen. En niet in het minst het fantastische terras aan de rand van het Comomeer, garant voor pure romantiek.
Boek een kamer in Hotel Vapore in Torno… We overnachten in Hotel Vapore in ons favoriete en geliefde Torno. Niet voor het eerst wie ‘t zich nog herinnert: in 2017 sliepen we in het appartement van het hotel wat verderop om oud naar nieuw te vieren aan het Comomeer. Voor dit uitje boeken we een kamer voor twee met zicht op het Comomeer in het hotel.

Hotel Vapore ligt op het kleine dorpsplein van Torno. Jullie weten ondertussen dat we ons hart verloren hebben aan Torno.

Het is wat ons betreft het mooiste en meest gezellige pleintje dat je kan vinden aan het Comomeer. Volledig autovrij met een haventje, een kerk en postkantoor, een authentieke bar en twee hotels. Beide hotels, Hotel Vapore en Hotel Villa Belvedere, hebben eenzelfde eigenaar. Met respectievelijk drie en vier sterren legt elk hotel een eigen klemtoon. Hotel Villa Belvedere is enkele jaren volledig gerenoveerd.

Hotel Vapore in Torno
Hotel Vapore ligt links op het dorpsplein van Torno

Je kan Hotel Vapore alleen te voet bereiken. En dat is absoluut een voordeel. Parkeren kan in de parking bovenaan het dorp. Vergeet niet, witte markeringen gratis parkeren, blauwe markeringen betalend parkeren. Van daaruit wordt het enkele minuutjes stappen. We wandelen door het smalle straatje langs de trappen naar beneden, recht naar de oever van het Comomeer. We komen toe op het dorpsplein waar de avondzon de kleuren van de gevels versterkt en onszelf meteen figuurlijk opwarmt.

Is Torno een goede uitvalsbasis voor je vakantie aan het Comomeer? Misschien zijn er betere locaties. De highlights van het Comomeer vind je voornamelijk aan de overzijde. Ga je met de auto op verkenning zal je altijd door het drukke stadscentrum van Como moeten rijden of ben je meer afhankelijk van de ferryboten die varen. Torno is in vergelijking met andere dorpen dan wel weer veel minder druk. Een afweging die je zelf moet maken. Wij hebben bewust voor Torno gekozen omdat we deelnemen, enfin zouden deelnemen aan de Traversata 2023, een zwemtocht tussen Moltrasio en Torno….

Torno
Torno in het avondzon, postkaart!
Aan de muren hangen foto's van bekende wereldsterren. Oudjes zoals Robert de Niro, koning Albert en koninging Paola maar ook jong geweld zoals bekende voetballers en Harry Styles.

Het hotel heeft een rijke en lange geschiedenis en is onlosmakelijk verbonden met Torno. Op eeuwenoude postkaarten vind je het gebouw terug. Neem maar eens een kijkje op deze webpagina. Ondanks verschillende renovaties kan Hotel Vapore vandaag niet meer verbergen dat het bij de oudjes hoort. Oud maar niet vergeten of versleten. De inkom, de trappenhal, de eetzaal, … Sfeer en grandeur vliegen je rond de oren. Authentieke elementen zoals de prachtig beschilderde plafonds in de eetzaal geven het hotel klasse. Het personeel in een wit hemd en zwarte das is niet in slaap gedommeld. Voortdurend in de weer, vriendelijk en gastvrij.

Hotel Vapore in Torno
Inkomhal van Hotel Vapore
Hotel Vapore in Torno
Prachtige plafonds in de eetzaal

Aan de muren hangen foto’s van bekende wereldsterren. Oudjes zoals Robert de Niro, koning Albert en koninging Paola maar ook jong geweld zoals bekende voetballers en Harry Styles. Het illustreert de aantrekkingskracht van Hotel Vapore.

Onze kamer op de tweede verdieping is basic en mist wat gezelligheid. Een koude stenen vloer en een bedenkelijk roze kleurtje tegen de muren. Weinig tot geen decoratieve elementen met enkel de noodzakelijke meubels en een bed. Een kleine badkamer met een douche. Goede punten voor netheid. Maximumscore voor het fantastische uitzicht vanuit de kamer op het Comomeer. Enkele kamers aan de voorzijde van het hotel hebben een klein terras, onze kamer niet.

We betalen 160 euro per nacht inclusief ontbijt. Weet dat dit zowat het goedkoopste hotel was dat we last minute nog konden boeken. Je kan van een hotelkamer meer verwachten, maar vandaag winnen emoties boven de ratio. We zijn tevreden met onze slaapplek.

Hotel Vapore in Torno
De kamer heeft zicht op het Comomeer
Hotel Vapore in Torno
Het roze kleurtje, Italië op z'n best
Hotel Vapore in Torno
Een bed en meubels, niet meer niet minder

Hotel Vapore is niet alleen hotel maar ook een ristorante waar zowel gasten als niet-gasten van het hotel welkom zijn voor lunch of diner. Het restaurant haalt mooie reviews op Tripadvisor. Tijdens de zomermaanden kan je genieten van je pasta of vis uit het meer op het prachtige terras. Het terras ligt aan de voorzijde van het hotel vlak naast het water. Een prachtig terras dat barst van de romantiek. Zacht krakende witte kiezel onder je voeten, smeedijzeren rustieke stoelen en tafels met een hagelwit tafellaken en kleurrijk bloemetje er bovenop, blauwe regen die zorgeloos naar boven klimt en een groen bladerdak van kastanjebomen die zuinig wat zonnestralen doorlaten. Op de achtergrond alleen het ruisende water. Een absolute troefkaart van Hotel Vapore!

Hotel Vapore in Torno
Het fantastische terras garant voor pure romantiek
Natuurlijk wordt ook het ontbijt ook op het terras geserveerd. Wat is er beter dan een heerlijke espresso op dit terras in deze setting? Twee espresso’s! Het ontbijtbuffet is royaal en verzorgd. Verschillende soorten charcuterie. Mozzarella, tomaatjes en rucola voor een ochtend caprese. Verschillende broodsoorten, eitjes en yoghurt. Zoetigheden, gebak en onbijtgranen. Fruitsappen en verse fruitsla. Een betere start van de dag kan je niet verzinnen. Dit is echt puur genieten!

De weersvoorspellingen voor vandaag zijn slecht. Regen, regen en nog eens regen. We voelen de bui al hangen… Via email ontvangen we het bericht dat de Traversata 2023 later op de dag wordt geannuleerd. Heel jammer. Dit tripje stond in het teken van de Traversata maar helaas, we kunnen er niets aan veranderen. 

Bij toeval lopen we Luc en An tegen ‘t lijf op het terras van Torno alla Riva. Warme mensen en absolute italofielen die we nog kennen uit de Italiaanse les. Terwijl we honderuit praten vallen de eerste regendruppels in onze prosecco’s. Druppels worden helse buien met onweer.

Hotel Vapore in Torno
Het ontbijt is verzorgd en royaal

Ondertussen waarschuwen weerapp’s voor noodweer in Noord-Italië. De baan op gaan voor een zoektocht naar een fijn restaurant is plots geen optie meer. De bar is volzet, hotel Villa Belvedere is gesloten en hotel Vapore heeft geen plekje meer vrij. Door het slechte weer moet het buitenterras geëvacueerd worden naar binnen en halveren de vrije tafels. Een beetje verveeld met de situatie geeft de receptioniste van het hotel ons toch nog de laatste… paraplu.

In de striemende regen en wind trekken we naar een klein cafeetje bovenaan in het dorp tussen de locals. Geen menukaart of wijnkaart… Slechts een stukje pizza op een kartonnen bordje én een Aperol voor het avondeten. Is dat een tegenvaller? Neen, in Torno bestaan er simpelweg geen tegenvallers!

Picture of Liselotte en Paul

Liselotte en Paul

Enthousiaste schouders onder onze blog Amiamo Lago di Como. Onze passie voor het Comomeer uitschrijven, dat is wat we graag doen!
Ontdek in onze webshop

Koop de Explore Lake Como gids online!