Alles wat je moet weten over de ferryboten van het Comomeer

De ferryboten van Navigazione Laghi zijn dé ideale manier om het Comomeer te ontdekken. Vaar mee met een batello, traghetto of aliscafo en ontdek een varend alternatief voor de drukke wegen rond het Comomeer. Check voor je vertrekt altijd goed de uurschema's en vaarroutes!
Ontdek de verschillende ferryboten en hun vaarroutes op het Comomeer…. De wit-blauwe ferryboten zijn onlosmakelijk verbonden met het Comomeer en vervullen een belangrijke taak. De boten brengen ontelbare toeristen van het ene stadje naar het andere stadje tijdens het toeristische hoogseizoen. Doorheen het jaar maken locals dankbaar gebruik van de vlotte bootverbindingen om zich snel en efficiënt te verplaatsen. De verkeersdruk op de Statale -de hoofdweg die het Comomeer omsluit- is hoog. Een brug van de ene oever van het Comomeer naar de andere oever is er niet. Verplaatsen over het water is het enige logische alternatief. En dat varend alternatief wordt verzorgd door Navigazione Laghi die trouwens ook de bootverkeer uitbaat op Lago di Garda en Lago Maggiore.
Steiger Navigazione Laghi
Steiger Navigazione Laghi in Colonno

Haast in elk hotel of restaurant kan je de handige uurroosters van de bootverbindingen in handig zakformaat meenemen. Een must have! Je kan natuurlijk ook altijd een kijkje nemen op de website… 

Op het Comomeer kan je drie soorten ferryboten onderscheiden. Van traag naar snel zijn dat de traghetti, batelli en aliscafi. De boten dragen allemaal namen die verwijzen naar de regio. Bijvoorbeeld Adda (rivier), Plinio (schrijver), Manzoni (novelist), Ghisallo (bergpas), Bisbino (berg), Volta (uitvinder batterij), …

Batelli... Hop on en hop off motorschepen

De batelli zijn de motorschepen die haast naar elke stad aan het Comomeer varen volgens een vast patroon, van de ene oever naar de andere oever. Hop on en hop off… Het is dé ideale manier om het Comomeer te ontdekken en je bestemming te bereiken. De batelli zetten koers van Como naar Colico en meren daarbij aan in 35 dorpen of locaties. Tijdens de zomermaanden wordt er ook een bootservice aangeboden tussen Bellagio en Lecco. Wil je de uurroosters raadplegen zoek je naar de Corse batello. Klein addertje onder het gras: niet elk motorschip legt dezelfde route af en slaat af en toe bepaalde dorpen over of draait mogelijks terug. Er is ook een verschil tussen feriali (weekdagen) en festivi (weekends en feestdagen). De uurroosters goed checken blijft de boodschap!

Batelli motorschip Navigazione Laghi
De battelo Lucia vaart voorbij Tremezzo

De pier waar de boten aanmeren zijn aangeduid met een bordje Navigazione. Het zijn bemande of onbemande steigers, geflankeerd door wit-zwarte meerpalen. De motorboten komen vlot binnenvaren, de kapitein gooit de motoren met een diep gebrom vol in achteruit, de trossen worden rond de meerpalen geworpen en een gammel bruggetje wordt neergelegd. Uitstappen en instappen! Trossen worden losgemaakt en de boot zet volle vaart koers naar de volgende halte. Met de ogen dicht lukt het hen nog…

Prijzen Navigazione Laghi
Prijzen Navigazione Laghi

Hoeveel kosten de batelli? Het volledige traject over het Comomeer wordt onderverdeeld in acht groepen waarover de 35 stopplaatsen worden verdeeld. Varen binnen één groep kost 2,5 euro. Varen tussen twee groepen kost 3,8 euro. Varen tussen drie groepen kost 4,6 euro. En zo loopt het door tot maximaal 12,6 euro voor varen tussen acht groepen.

Overweeg zeker ook de dag- en of weektickets. De dagtickets schommelen afhankelijk van de acht groepen tussen 6,9 euro en 28 euro. Weektickets (6 dagen) volgen dezelfde logica en schommelen tussen 20,7 euro en 84 euro. Voor kinderen en families, senioren en groepen gelden er kortingen tot 50%.

Om het even in perspectief te plaatsen. Een (kleine) auto huren op de luchthaven van Milaan Malpensa zal vandaag zo’n 25 euro per dag kosten. Na een weekje ben je al zo’n 150 euro armer, zonder benzine natuurlijk. Tel daarbij nog wat parkeermeters die je moet vullen én de vele uren die je doorbrengt achter je stuur… Reken zelf maar uit! 

Traghetti... Ferryboten in het centrale deel van het Comomeer

De traghetti zijn de reuzen in de vloot en verzorgen de overzet van auto’s, motoren, vrachtwagens en bussen. Uiteraard kunnen ook personen meevaren. Deze boten verbinden de gouden toeristische driehoek van het Comomeer tussen Cadenabbia of Menaggio met Varenna en Bellagio, het centrale deel van het Comomeer. Een overzet duurt afhankelijk van het traject slechts tien tot dertig minuten.

De plaatsen op de ferry’s voor auto’s zijn beperkt. Tijdens drukke zomermaanden zal je mogelijks even aanschuiven met je wagen om aan boord te rijden. Een ticket koop je altijd op voorhand aan de ticketbalie. Doe je dat niet dan betaal je 1 euro extra aan boord per persoon. 

Traghetti ferry Navigazione Laghi
Adda is een traghetto die enkel vaart in het centrale deel van het Comomeer
Traghetti ferry Navigazione Laghi
Een overzet met een traghetto duurt gemiddeld een kwartier

Hoeveel kosten de traghetti? Afhankelijk van de grootte van je auto betaal je voor één auto mét chauffeur 8,6 euro, 10,9 euro of 14,4 euro. Een oversteek met je fiets kost je 6,4 euro, met een vespa 5,6 euro en met de moto 8,6 euro. Opnieuw worden er kortingen aangeboden in de vorm van tienbeurtenkaarten of maandtickets. Opgelet, het aantal passagiers in je voertuig zal het totaalbedrag verder beïnvloeden.

Zelf maken we graag gebruik van de traghetti. Het zijn efficiënte verbindingen die je in staat stellen om met je fiets of gemotoriseerd voertuig efficiënt het Comomeer te ontdekken. Dankzij de ferry’s kan je mooie dagtrips maken en veel dingen zien zonder al te veel autokilometers te moeten afleggen. Om je een idee te geven. Reis je met de auto van Menaggio naar Bellagio dan zal dat in ideale omstandigheden twee uur tijd in kosten voor slechts 72 kilometer. De boot doet er zo’n twintig minuutjes over… 

Aliscafi... Snelle pendeldienst naar en vanuit Como

De aliscafi zijn de snelle vleugelboten of hydrofoils die de Corse rapide verzorgen. Het principe blijft hetzelfde maar het aantal stops wordt sterk gereduceerd. Zo kan je bijvoorbeeld van Como rechtstreeks naar Argegno en vervolgens naar Tremezzo varen.

Als je gehaast bent zijn de vleugelboten ideaal. Het moet gezegd worden dat vooral locals de aliscafi gebruiken, vaak om te pendelen naar het werk of school in bijvoorbeeld Como. 

Om het aanbod van Navigazione Laghi helemaal te kaderen zetten we tot slot nog de Primo Bacino en de Concordia in de spotlight.

De Primo Bacino geldt als een soort kennismaking met de batelli. De boten varen vanuit Como naar Cernobbio, Moltrasio en Torno, terug naar Como. De tocht duurt zo’n uurtje en kost 7,6 euro of 4 euro voor respectievelijk een volwassene of een kind. Een mooie en goedkope boottocht die je meteen een mooie introductie van het Comomeer aanbiedt.

De stoomboot Concordia is een symbool van het Comomeer. De boot dateert van 1926 en verzorgt specifieke cruises tussen verschillende dorpen en hotspots.

Wat moeten we onthouden? Eén, bootje varen op het Comomeer is leuk en efficiënt. Twee, Navigazione Laghi doet z’n uiterste best om met z’n boten een varend alternatief aan te bieden voor verkeersdrukte. 

Liselotte en Paul

Liselotte en Paul

Enthousiaste schouders onder onze blog Amiamo Lago di Como. Onze passie voor het Comomeer uitschrijven, dat is wat we graag doen!
Ontdek in onze webshop

Koop de Explore Lake Como gids online!