No turistic menu in Antica Trattoria del Risorgimento in Mezzegra

Een eigenzinnige Italiaanse chefkok die met trots en overgave de lokale keuken en specialiteiten van de streek brengt. Love it or hate it maar wij zijn fan van de eerlijke keuken van Antica Trattoria del Risorgimento.

No turistic menu in Antica Trattoria del Risorgimento in Mezzegra… Antica Trattoria del Risorgimento ligt goed verstopt in een klein en smal wandelsteegje in Mezzegra, niet zo ver weg van waar Benito Mussolini een kogel door z’n lijf kreeg. Maar zoals steeds, wie zoekt die vindt. De trattoria lijkt vanavond gesloten. De buitenzijde van het restaurant spreekt niet aan, daar kunnen we eerlijk in zijn. In die mate dat we even twijfelen of hier komen eten toch wel een goed idee is.

Antica Trattoria del Risorgimento in Mezzegra
Deze trattoria houdt van duidelijke communicatie

Op de deur hangt netjes ingekaderd een papier met in blokletters de niet mis te verstane boodschap “no pizza, no industrial pizza, no turistic menu“. Of de pizza zoekende toerist hier überhaupt terecht zou komen? Wij worden niet afgeschrikt, integendeel: zo’n eigenwijze Italiaan die achter zijn fornuis z’n ding wil doen, bring it on!

Antica Trattoria del Risorgimento in Mezzegra
Goed verstopt in Mezzegra vinden we in wandelsteegje Antica Trattoria del Risorgimento

Het contrast tussen binnen en buiten kan niet groter zijn. De buitenkant geeft een miezerige indruk, de eetzaal bruist. Ja, dan toch een échte trattoria… Het interieur voelt met oker kleurige muren en een houten plafond warm aan. Het grote haardvuur brandt niet maar zorgt toch voor een geur van houtvuur, ja en dat in de zomer. Alle tafels zijn ingenomen op uitzondering van één tafeltje in het hoekje… Het onze!

No pizza, no industrial pizza, no turistic menu…Wij worden alvast niet afgeschrikt, integendeel: zo’n eigenwijze Italiaan die achter zijn fornuis z’n ding wil doen, bring it on!
De menukaart is beperkt en brengt een cucina povera van lokale ingrediënten. Het eerste voorgerecht luidt “le delezie del mio lago” of “specialiteiten van mijn meer”… Die “mijn meer” versterkt het gevoel van de eigenwijze Italiaan, trots op wat zijn streek te bieden heeft. De wijnkaart is wel heel uitgebreid. Als we de prijzen bekijken moeten er wel enkele heerlijke flesjes in de wijnkelder liggen.
Antica Trattoria del Risorgimento in Mezzegra
Uovo fondente, misticanza di erbe e fiori selvatici
Antica Trattoria del Risorgimento in Mezzegra
Spaghettone fresco cotto in padella con sugo d’anatra

We kiezen beiden voor uovo fondente, misticanza di erbe e fiori selvatici als voorgerecht en vervolgen met spaghettone fresco cotto in padella con sugo d’anatra en filetto di pescato marinato e grigliato. Toch even vertalen? “Gepocheerd eitje met kruiden- en wilde bloemen mix”, “verse spaghetti gekookt in een pan met saus van eend” en “gemarineerde en gegrilde visfilet”.

Ondertussen kijken we toe en genieten we… Het lijkt wel of je in een huiskamer zit. De serveuse loopt de benen onder ’t lijf. Ze runt de zaal op haar eentje maar blijft heel vriendelijk, joviaal en attent. We wachten misschien nét iets langer op de gerechten maar storend is het helemaal niet. Hier maak je je niet druk om zo’n dingen…

Het voorgerecht oogt leuk maar kan onze verwachting niet helemaal inlossen. Het eitje is perfect maar de kruidenmix is wat saai en eentonig. Het komt er op neer dat wat je leest op de kaart ook daadwerkelijk op het bord komt. Gelukkig gaat de avond in crescendo. Het hoofdgerecht is opnieuw eenvoudig maar o- zo lekker. Het pastaatje is heerlijk, de visfilet perfect. 

Antica Trattoria del Risorgimento in Mezzegra
Filetto di pescato marinato e grigliato
Antica Trattoria del Risorgimento in Mezzegra
Het heerlijke appeltaartje met safraanijs

De gerechten zijn licht verteerbaar en de porties niet copieus. Je hoeft jezelf niet in te houden bij het bestellen…

We hebben nog een plekje voor een dessertje. Het appeltaartje met safraanijs is om duimen en vingers van af te lekken. Een betere afsluiter van een fijne avond kunnen we niet bedenken. Wij komen zeker nog een keertje terug en dan graag in de winter met een haardvuur dat brandt.

Antica Trattoria del Risorgimento in Mezzegra
De eetzaal geeft een huiskamergevoel

Antica Trattoria del Risorgimento is een topper als je van lokale en eerlijke keuken houdt. Verwacht geen restaurant setting met zicht op het Comomeer maar eerder een gezellig etentje in een living van vrienden met lekker eten en een goed glas wijn.

Oh nog even vertellen, we betalen vanavond met de glimlach 78 euro… 

Liselotte en Paul

Liselotte en Paul

Enthousiaste schouders onder onze blog Amiamo Lago di Como. Onze passie voor het Comomeer uitschrijven, dat is wat we graag doen!
Ontdek in onze webshop

Koop de Explore Lake Como gids online!