Wist je dat… Benito Mussolini sterft aan Villa Belmonte in Mezzegra

De facistische dictator Benito Mussolini wordt gearresteerd op z'n laatste vlucht naar Zwitserland. Een dag later wordt hij samen met z'n minnares doodgeschoten voor Villa Belmonte in Mezzegra. Een stukje zwarte geschiedenis aan het Comomeer.

Benito Mussolini sterft aan Villa Belmonte in Mezzegra… De facistische dictator Benito Mussolini schrijft mee aan één van de zwartste pagina’s uit de geschiedenis van Italië. En die geschiedenis kennen jullie en gaan we dus niet oprakelen: we willen het op onze blog tenslotte vooral plezant houden.

Toch speelt het Comomeer onrechtstreeks een opvallende rol in de val en de dood van Il Duce. En daarom dus toch dit korte schrijfsel. We plaatsen het berichtje bewust onder de categorie weetjes en niet onder bezienswaardigheden.

Throwback naar juni 1943… Benito Mussolini wordt gevangengenomen door Italiaanse Partizanen maar met behulp van het Duitse leger ontsnapt Mussolini en grijpt hij terug de macht over Italië. 

Villa Belmonte in Mezzegra
Villa Belmonte in Mezzegra

De Partizanen winnen terrein en Mussolini’s vuist slaat minder en minder hard. Zijn macht zwakt af… April 1945. De Duitsers geven de strijd in Italië op, ze capituleren.

In een ultieme poging om het tij te keren zet Mussolini nog een guerillaoorlog op met 3000 van z’n trouwste zwarthemden, maar er dagen er slechts 13 op. Het liedje van Mussolini is uitgezongen. Hij reist naar Milaan om er te gaan onderhandelen met de Partizanen maar zonder resultaat.

Op 27 april 1945 is een colonne van Duitse SS officieren op weg naar Oostenrijk. Tussen hen een met Duitse helm en uniform vermomde Benito Mussolini. Hij wil naar Zwitserland vluchten.

Aan het Comomeer in Dongo (Musso) wordt de colonne gestopt door Partizanen die facisten rauw lusten. Partizaan Urbano Lazzaro herkent Mussolini die zich voordoet als een dronken soldaat en arresteert hem onmiddellijk samen met enkele volgelingen. 

Benito Mussolini en Clare Petacci.
Benito Mussolini en zijn maîtresse Clare Petacci
Geschiedenis en Benito Mussolini
Een korte verwijzing naar de geschiedenis en Benito Mussolini

Een dag later, op 28 april brengt Partizaanleider Walter Audisio Mussolini en z’n maîtresse Clara Petacci naar Villa Belmonte in Mezzegra. Audisio maakt hen beiden wijs een vluchtplan klaar te hebben om hen alsnog een veilige aftocht te bieden. De Partizanen willen Mussolini immers snel voor het gerecht brengen.

Benito Mussolini Mezzegra
Oude postkaart
Benito Mussolini wordt opgeknoopt

Maar Audisio heeft andere plannen… Op eigen initiatief of op aandringen van de leiders van de Partizanen in Milaan (tot op heden niet duidelijk), schiet Audisio Mussolini -op diens verzoek- dood door een schot in de borst. Ook Clara Petacci krijgt de kogel. Het duivelskoppel sterft om 16u10 in het onooglijk straatje Via Maggio 24 aan het Comomeer…

De lijken worden naar Milaan gevoerd waar een woedende menigte haar frustraties botviert op de stoffelijke overschotten. Aan een benzinestation worden de lijken ondersteboven opgeknoopt. Uiteindelijk wordt Mussolini begraven…

Vandaag getuigt een kruis en een beknopt informatiebord aan Villa Belmonte van het einde van Benito Mussolini. Het huis is momenteel in privé bezit en bewoond. Je kan er een kijkje gaan nemen, maar veel valt er niet te beleven. Nu ja, even stilstaan bij de pijn van een wereldoorlog kan nooit kwaad…

Picture of Liselotte en Paul

Liselotte en Paul

Enthousiaste schouders onder onze blog Amiamo Lago di Como. Onze passie voor het Comomeer uitschrijven, dat is wat we graag doen!
Ontdek in onze webshop

Koop de Explore Lake Como gids online!