Na 21 jaar promoveert Como 1907 naar de Serie A van het Italiaanse voetbal

Na 21 jaar mag de voetbalsupporter van voetbalclub Como 1907 nog eens juichen. Na een gelijkspel tegen Cosenza promoveren de I Lariani opnieuw vanuit de Serie B naar de Serie A. En zo heeft het Comomeer er voor de liefhebber van Italiaans voetbal een extra troef bij.

Voetbalclub Como 1907 promoveert na 21 jaar naar de Serie A… In Italië staat calcio op nummer één van de meest beoefende sporten. Ook aan het Comomeer wordt er een stevig potje gevoetbald. Aan de oevers van het meer werpt een min of meer bouwvallig voetbalstadion Giuseppe Sinigaglia z’n schaduw op Tempo Voltiano. Het bescheiden stadion is de thuishaven van de I Lariani, voetbalsupporters van Como 1907. Niet zo lang geleden was het stadion ook de startplaats van de Mezza Maratona waar we aan deelnamen…

Het stadion vat de geschiedenis van voetbalclub Como 1907 goed samen: ups and downs, met een algemene tendens van diminuendo. Vergis je echter niet. Heel wat bekende spelers hebben bij Como gespeeld. Denk aan de Italianen Gianlucca Zambrotta en Poala Rossi, de belg Luis Oliveira en de Spanjaard Cesc Fabregas.

In 1907 wordt de club opgericht als FBC Como. In 1949 treedt de club voor het eerste aan in de Serie A, de hoogste voetbalklasse van het Italiaanse voetbal. Na vier seizoenen zakt de club naar de Serie B. In de jaren ‘70 is wordt het Serie C om vervolgens terug op te klimmen naar de Serie A in 1982. En dan zakt de club terug weg. In 2002 vecht de club vanuit Serie A opnieuw tegen de degradatie. Tevergeefs. Het wordt Serie B en Serie C en na financiële problemen Serie D, niet meer dan amateurniveau.

Flashforward naar 2016. Vanuit de Serie B kan FCB Como het faillissement niet meer afwenden. Er wordt een doorstart gemaakt onder de naam Como 1907. De eigenaar wordt de steenrijke Indonesische familie Hartono. Met vers kapitaal is Como klaar om opnieuw de weg naar de top in te zetten. In 2019 komen de bekende voetballers Thierry Henry en Cesc Fabregas aan boord als minderheid aandeelhouders.

Het is ook Cesc Fabregas die aanvankelijk als speler maar later als schaduw coach de club sportieve successen schenkt. 

Op 12 mei 2024 is het dan uiteindelijk zo ver. Na een gelijkspel tegen Cosenza promoveert Como 1907 samen met Parma naar de hoogste voetbalklasse van Italië. Na 21 jaar spelen I Lariani opnieuw in de Serie A. En nu maar hopen dat het verhaal crescendo kan blijven gaan voor Como 1907.

Voor de liefhebber van het Italiaanse voetbal een opsteker: een weekendje Como voor een match Como 1907 tegen een AC Milan, Juventus of Inter Milan. Say no more! Waar er gespeeld zal worden is nog wel een vraagteken. Het stadion Giuseppe Sinigaglia biedt namelijk maar plaats aan 7.500 toeschouwers. Voor matchen in de Serie A moet de capaciteit minstens 12.000 zitjes tellen. De Familie Hartono zal dus dringend een extra tribune moeten (mogen) neerpoten. Of eventueel kan er uitgeweken worden naar het stadion van het Zwitserse Lugano, al zou dat de pret toch wat drukken…

Picture of Liselotte en Paul

Liselotte en Paul

Enthousiaste schouders onder onze blog Amiamo Lago di Como. Onze passie voor het Comomeer uitschrijven, dat is wat we graag doen!
Ontdek in onze webshop

Koop de Explore Lake Como gids online!