Discover

Torno

Het kleine Torno heeft altijd een grote aantrekkingskracht gehad: authentiek, vredig en zo goed als autovrij. Bemind en geliefd door toeristen. Het schilderachtig pleintje is wat ons betreft 't mooiste van het Comomeer. Niet meer dan een kleine haven en dorpscafé waar enkel de ferry wie indommelt wakker maakt.

Ontdek Torno aan het Comomeer

Slechts 1250 geluksvogels wonen er in het pitoreske Torno. Amper 8 vierkante kilometer groot maar toch met stip aan te kruisen wanneer je een bezoek plant aan het Comomeer. In Torno is de tijd blijven stilstaan. De dorpsstructuur met de smalle straatjes en trappen is bewaard gebleven. Torno ademt rust, de rust van weleer.

Torno ligt aan de rand van het Comomeer en loopt hogerop over de flanken van Montepiatto. Je kan trouwens vanuit Torno een (korte) wandeling maken naar Montepiatto waar je beloond zal worden met een mooi uitzicht op het dorp. Tegenover Torno, aan de andere oever van het Comomeer, ligt Moltrasio.

Wil je weten hoe ver Moltrasio en Torno uit elkaar liggen? Zwem dan eens van het ene naar het andere dorp. Elk jaar, meestal op een dag in juli, maken liefhebbers en sportievelingen al zwemmend de overtocht. De traditie is gegroeid vanuit de haat-liefde relatie die Torno en Moltrasio met elkaar min of meer onderhouden.

Op 11 juni 1522 wordt Torno verwoest door Spaanse troepen. Net op die dag, na wrede gevechten, luiden de kerkklokken bij de overburen in Moltrasio en wordt er feest gevierd. Een provocatie voor de bewoners van Torno die de Moltrasini verwijten “plezier” te scheppen bij hun verliezen. Een ongelukkige samenloop maar net op die dag vieren de Moltrasini de feestdag van hun patroonheilige.

Voor de verwoesting tijdens de Romeinse periode en de Middeleeuwen was het goed leven in Torno. Bewoners verdienden hun boterham met handel in textiel, wol en tapijten. De afgewerkte producten werden via de Zwitserse Alpen naar Zwitserland en Duitsland gevoerd. In die tijd leefden er zo’n 5000 mensen in Torno.

Wie over Torno schrijft kan niet voorbij aan het fantastisch mooie dorpsplein. Het kleine haventje met een paar sloepjes wordt omarmd door een hotel, de kerk St. Tecla, een postkantoor en natuurlijk een kleine bar. Wat ons betreft één van de mooiste plekjes aan het Comomeer.

Vanuit Torno vertrekt er een wandeling naar Montepiatto, de bergkam nét boven Torno en die de verbinding maakt met Brunate. Je hebt er uiteraard een mooi uitzicht op het dorp. Liever wat minder sport en wat meer cultuur? Bezoek dan Villa Pliniana of de mooie kerk San Giovanni Battista del Chiodo met de Romaanse klokkentoren.

Discover Torno blogpost(s)

Do you like Torno to discover? Get inspired by this blogposts below. Tested and (usually) fully approved!

Gallery

Discover in our webshop

Buy Explore Lake Como Guide online!