Rondstruinen in de tuinen van Villa Melzi in Bellagio

Als je even de drukte van Bellagio wil ontvluchten dan is een bezoek aan de tuin van Villa Melzi een goede uitweg. In de prachtige botanische tuin die uitloopt in het Comomeer groeien er zo’n vijftig verschillende soorten planten, bloemen en bomen.

Bezoek de tuinen van Villa Melzi in Bellagio… We komen toe in Bellagio. De drukte van Varenna hebben we achter ons gelaten en we duiken in de nog grotere drukte van Bellagio. Een ander keertje dan maar Bellagio, sorry… 

Een beetje buiten Bellagio vind je Villa Melzi en haar prachtige botanische tuin. De hoofdingang van Villa Melzi ligt naast het restaurant Alle Darsene di Loppia in een smal straatje. Er is een kleine parking voorzien maar reken niet op vrij een plekje…

Tuinen van Villa Melzi in Bellagio
De tuin van Villa Melzi loopt uit in het Comomeer

Een klein beetje geschiedenis? Toegestaan? Villa Melzi is gebouwd tussen 1808 en 1815 in opdracht van de Italiaanse politicus Francesco Melzi d’Eril (o.a. vice-president van Republiek Italië). Francesco, vriend van of op z’n minst loyaal aan Napoleon zag ’t wel zitten om een zomerbuitenverblijf te hebben in Bellagio. Een appeltje voor de dorst na zijn politieke carrière… Hij liet door Giocondo Albertolli een prachtige witte villa bouwen aan de rand van het Comomeer met een prachtige botanische tuin er om heen. Het gebouw is gebouwd met veel gevoel voor symmetrie met een sobere architectuur.

Afhankelijk van de tijd van het jaar zal de tuin veel uiteenlopende impressies geven op het ritme van de verschillende seizoenen.

In de Neo-klassieke villa hebben veel bekende figuren gelogeerd waaronder keizer Ferdinand I en Franz List. Tot op heden is de villa eigendom van de Scotti Gallarati familie die de villa en de tuinen ook onderhouden. Moet veel geld kosten, maar is ongetwijfeld ook heel veel centjes waard… De villa is niet te bezoeken maar de tuinen zijn, mits een toegangskaartje van 6,5 euro, dat wél!

De ontwerpers van de tuin, Luigi Canoncia en Luigi Villarosi, hadden het wat minder begrepen op symmetrie. De tuin kent veel diversiteit en de paadjes kronkelen over het domein dat vanaf de waterrand de heuvel tot een stuk achter de villa oploopt. Het was meteen ook de eerste Engelse tuin aan het Comomeer. 

Villa Melzi in Bellagio
De symmetrie van Villa Melzi

Het moet gezegd worden, de tuin is werkelijk prachtig! Zeker vandaag met felle frisse groene kleuren van de planten die de lente voelen. En het zonnetje doet ook haar best. Vergelijken doet beiden wat onrecht aan maar de tuin van Villa Melzi spreekt ons meer aan dan die van Villa Balbianello. Misschien omdat de tuin van Villa Melzi meer uitnodigt om in rond te wandelen, rust op te zoeken en te genieten van de flora?

Tuinen van Villa Melzi in Bellagio
Villa Melzi laat zich meteen van haar mooiste kant zien tijdens dit zonnige Paasweekend

Voor zij die de groene vingers al voelen tintelen… In de tuin bloeien en groeien er zo’n vijftig verschillende soorten planten, bloemen en bomen. Je vindt op de website een gedetailleerde lijst terug. Romeinse beelden en Egyptische sculpturen geven de tuin nog meer uitstraling. Vergeet de orangerie en het paviljoen niet te bezoeken! Bij het paviljoen staat een beeldhouwwerk van Dante en Beatrice. De orangerie is ingericht als een klein museum. Een mooi plekje is de Japanse visvijver die achteraan ingericht is, compleet met vissen en een bruggetje.

Tuinen van Villa Melzi in Bellagio
Japan aan het Comomeer
Tuinen van Villa Melzi in Bellagio
Beeldhouwwerk
De tuin van Villa Melzi is absoluut een aanrader voor je bezoek aan het Comomeer. Afhankelijk van de tijd van het jaar zal de tuin veel uiteenlopende impressies geven op het ritme van de verschillende seizoenen. Wij komen zeker nog eens een kijkje nemen. Misschien willen we zelfs wel ’t gras eens afrijden of wat bijsnoeien! Weet wel dat de tuin enkel te bezoeken is van maart tot oktober…
Picture of Liselotte en Paul

Liselotte en Paul

Enthousiaste schouders onder onze blog Amiamo Lago di Como. Onze passie voor het Comomeer uitschrijven, dat is wat we graag doen!
Lees ook volgende blogposts
Ontdek in onze webshop

Koop de Explore Lake Como gids online!