Il Laghetto: het Comomeer rondfietsen met het Vélo Afrique peloton

Het Comomeer vormt een mooie ypsilon figuur. Wil je die eens rondfietsen? Il Laghetto is onder lokale fietsers een geliefd parcours die voortdurend de oevers van het Comomeer volgt. Voordeel? Een sportieve manier om op één dag het volledige Comomeer te ontdekken. Nadeel? De route loopt voortdurend over de soms drukke en gevaarlijke autoweg.

Il Laghetto is een toertje fietsen rond het volledige Comomeer… Laten we eens het Comomeer rondfietsen: weer zo’n ideetje dat op een bierviltje wordt gekrabbeld tussen pot en pint. Maar uiteindelijk staan we hier wel met ons Vélo Afrique peloton in Tremezzo, klaar voor 163 kilometer fietsplezier. Geen kopmannen, noch ego’s maar wel een pittige trainingsrit waar de collectieve prestatie primeert boven de drie zoenen van een Italiaanse hostess. Toeval of niet, vandaag wordt ook de Ronde van Lombardije gereden met Como als startpunt.

Om 9u in de ochtend trekt ons peloton zich op gang onder een grijs wolkenpak. Vanuit Tremezzo gaat het naar Menaggio. Niet toevallig rijden we wijzerzin omdat we zo steeds naast het Comomeer fietsen. Via Acquaseria, Dongo, Musso, Domaso bereiken we ons eerste uiterste rust-plas-nieuwe-binnenband-punt Sorico. Dit fietst best lekker jongens! 

Het uiterste punt van onze hartslag testen we in Bellano. Mercator laat ons even in de steek en we rijden slingerend en puffend de stijle bergflank op. Het Comomeer verdwijnt op de display van de fietscomputer en de mooie lus op Strava komt in gevaar…  We draaien terug en besluiten dat we vandaag netjes op de Stradale zullen fietsen. Van Varenna gaat het via Abbadia Lariana naar Lecco.

De laatste kilometers voor Lecco zijn gevaarlijk, eigenlijk niet fietswaardig. We komen terecht op een drukke autobaan -haast een autostrade- waar auto’s, vrachtwagens en bussen voorbij razen. Er zit niets anders op dan billetjes toe te knijpen, stevig door te fietsen en zo snel mogelijk de afrit Lecco Centro te nemen.

Il Laghetto
Il Laghetto fietsen
Il Laghetto
Happy smiles
Il Laghetto
Lunchpauze in Lecco

In Lecco houden we onze middagstop met pizza. En wat onthouden we van Lecco? Dat zitten onder een parasol warmer aanvoelt (…).

Vanuit Lecco fietsen we naar Bellagio. Deze arm van het Comomeer is ruwer. We fietsen door verschillende tunneltjes waar we onze fietsverlichting aanknippen. Nu we ’t er over hebben, zorg altijd dat je goed verlicht de tunnels in fietst. Je bent kwetsbaar! De meeste grote tunnels hebben wel een veilig bike-only alternatief maar dus niet allemaal… Hoe dichter we Bellagio naderen, hoe meer het Comomeer terug begint te leven.

We fietsen Bellagio bewust in de tegengestelde rijrichting binnen. We wurmen ons tussen Porshes, Maserati’s en hordes toeristen naar de hotspot van Bellagio. Een politieagente keelt boos wrong direction en verplicht ons voet aan grond te zetten. Druk en stressvol, gewoel en veel very instafamous tuttebellen. Dat is hoe we Bellagio vandaag ervaren. Maar is het ooit anders geweest? En zo hebben we weer een belangrijk punt na 120 kilometer bereikt!

We klimmen Bellagio uit en fietsen van Lezzeno naar Nesso, vervolgens naar Torno om zo in Como toe te komen. Maar hoe snel je ’t ook leest, vergis je niet, dit is een lange etappe die ook het overgrote deel van de hoogtemeters vertegenwoordigt. Het is een mindgame: 3/4 van het parcours gefietst en toch lijkt Como nog ver weg. Niettegenstaande is deze glooiende etappe ook wel de mooiste met eindeloze vergezichten.

Il Laghetto
Il Laghetto start voor ons in Tremezzo
Il Laghetto
Zonnetje breekt door in Como

Wanneer we aan Tempo Voltiano in Como uit de pedalen klikken is de avondzon van de partij. De grijze polaroid waar we vandaag doorfietsen wordt letterlijk ingekleurd. De dagjesmensen flaneren met een glimlach langs de oevers van het Comomeer. Onze lijven vullen zich met zon en een voldaan gevoel. Como stelt nooit teleur!

De laatste etappe gaat van Como via Cernobbio, Laglio, Brienno, Argegno, Colonno, Lenno terug naar Tremezzo. Natuurlijk kiezen we voor het prachtige baantje via Laglio waar we ons verbazen over de prachtige villa’s en de slechte staat waarin het dak van Villa Oleandra van George Clooney zich bevindt.

De zon verdwijnt achter de bergkammen en wij drukken voldaan op stop in Tremezzo. We hebben er 163 kilometer opzitten met zo’n 1.400 hoogtemeters, goed voor net geen zeven uur fietsen.

Het Comomeer rondfietsen moet je zien als een leuke en haalbare uitdaging. Il Laghetto is niet meteen de mooiste fietstocht omwille van het soms drukke verkeer en eventuele passieve grijze stukken in het parcours. Niettegenstaande vat deze fietstocht het Comomeer met haar vele gezichten wel heel goed samen en heb je letterlijk elke uithoek van het meer gezien en ervaren. En o-zo belangrijk, hoop op goed en zonnig want dan wordt je inspanning helemaal de moeite waard.

Coffee time in Bar Roma
Coffee time in Bar Roma in Tremezzo
Aperitivo in Bar Roma
Aperitivo in Bar Roma in Tremezzo
Facts & figures

Bekijk het videoverslag

Picture of Liselotte en Paul

Liselotte en Paul

Enthousiaste schouders onder onze blog Amiamo Lago di Como. Onze passie voor het Comomeer uitschrijven, dat is wat we graag doen!
Ontdek in onze webshop

Koop de Explore Lake Como gids online!