Ontdek

Colonno

Colonno is een klein pittoresk dorpje aan het Comomeer, geflankeerd door Argegno en Sala Comacina. De populaire wandeling Greenway del Lario start in Colonno. Je kan heerlijk verdwalen in de smalle steegjes van Colonno, op zoek naar een lokale bar.

Ontdek Colonno aan het Comomeer

Colonno telt zo’n 600 inwoners en heeft een oppervlakte van 5,7 km². Het dorpje wordt geflankeerd door Argegno en Sala Comacina. De zone aan het Comomeer wordt ook wel Zoca de l’Oil genoemd of het oliebasin: het water van het Comomeer, zo zacht als olie. Colonno ligt zo’n beetje in een hoek waar de wind minder vat heeft op het wateroppervlakte.

Monte Colonno waakt over Colonno en laat via het pastelkleurige dorpje zijn flanken in het Comomeer uitlopen. 

Colonno is van oorsprong een vissersdorp waar vissers en boeren een boterham verdienden met handel. Boven Colonno liggen terrassen waar inwoners teelden en hun opbrengsten verkochten, samen met vis- en melkproducten. Het dorpje behoorde vroeger tot de parochie van Isola Comacina.

Vandaag geen handenarbeid meer maar ligt de focus op toerisme. Hoewel Colonno in feite niet persé veel te bieden heeft. Akkoord, het is een mooi en pittoresk dorpje met een romantisch en Middeleeuws stadscentrum. Je kan er door de smalle straatjes wandelen waar de huisje letterlijk tegen elkaar leunen. Aan de rand van het water ligt de Chiesa di San Michele uit de 14de eeuw. Toch kan je Colonno bezwaarlijk een toeristische trekpleister noemen.

De waterval Cascate della Camogge zie je vanaf de Strada Regina bij het binnen- of uitrijden van Colonno. Bij hevige regenval stort het water met een indrukwekkende kracht naar beneden. In juli 2021 donderen de rotsblokken en boomstammen letterlijk naar beneden. Een grote grondverschuiving zorgt er voor dat de Strada Regina afgesloten wordt en het verkeer dagenlang stilligt. Ook in 1905 werd Colonno opgeschrikt door zware overstromingen. Doorheen Colonno kan je de sporen van de overstroming nog terugvinden. Ga zeker eens een kijkje nemen naar Casa Ponte, een charmant brughuisje over de Pessatta rivier.

Colonno is vooral bekend door de Greenway del Lario wandeling die start in Colonno en tien kilometer verderop eindigt in Cadennabia. 

Ontdek de Colonno blogpost(s)

Wil je graag Colonno ontdekken? Hieronder vind je een aantal blogposts met enkele suggesties. Uitgetest en (meestal) helemaal goedgekeurd!

Fotoalbum

Ontdek in onze webshop

Koop de Explore Lake Como gids online!