Wandeling Green Way del Lario van Colonno naar Cadenabbia

Deze wandeling is een must-do voor iedereen die te voet het Comomeer wil ontdekken. Starten in Colonno en toekomen in Cadenabbia, of in de omgekeerde richting. Onderweg wandel je door de mooiste dorpen en leer je 't Comomeer kennen in al z'n diversiteit.

Wandeling Greenway del Lario Colonno naar Cadenabbia… Het nieuwe jaar inzetten aan onze lievelingsplek. Het jaar kan niet beter starten! Gisterenavond goed gevierd met veel, héél veel lekker eten bij Trattoria del Fagiano. Vandaag moet de broeksriem een gaatje verder maar die extra calorieën gaan we er vandaag op de Greenway del Lario of Greenway del Lago di Como meteen afwandelen.

Het jaar 2017 start voor ons aan het Comomeer onder een stralende winterzon. Zoals het spreekwoord het ons voorschrijft, goed begonnen is half gewonnen!

Het wandelpad is in feite een oude verbindingsweg Antica Strada Regina van de Romeinen. Tegenwoordig is het een bewegwijzerde populaire wandelroute van tien kilometer die je in drie uur en half van Colonno naar Cadenabbia brengt. De wandeling start aan de bushalte C10 in Colonno. Je kan je auto eventueel achterlaten in Via Capella. Van daaruit gaat het via smalle straatjes door Colonno naar de heuvels nét boven het stadje. Je hebt er een prachtig uitzicht op Colonno. Net een postkaartje.. In Colonno is het opvallend stil vanmorgen. Frietpotten die op de terrassen nog afkoelen en afval van vuurwerk. Ja hier is gefeest gisterenavond!

Greenway del Lario start in Colonno.
Sala Comancina
De kerktoren van Sala Comancina.

Het pad slingert verder naar Sala Comancina. Stel je voor: het mooie kerktorentje met op de achtergrond Isola Comancina overgoten met een stralend winterzonnetje. Fantastisch! Isola Comancina is het enige eiland in het Comomeer. Niet groot en ooit nog eigendom van onze Belgische Koning Albert I. The Greenway loopt opnieuw naar de waterrand. We kruisen de hoofdweg en lopen het idyllische kerkje San Giocomo e Filippo voorbij.

kerkje San Giocomo e Filippo in Ossucio
Mooier kan je ze niet bouwen. Het kerkje San Giocomo e Filippo in Ossuccio

Na een goed uurtje stappen wandelen we door de smalle straatjes van Ossuccio en zijn we al helemaal fan van deze wandeling! Het wandelpad is mooi onderhouden en goed bewegwijzerd met geel-blauwe pijlen en metalen markeerpunten op de grond.

Kijk zeker niet te veel naar de grond, er is zo veel moois te ontdekken! Je kan trouwens de wandeling ook starten in Cadenabbia, de bewegwijzering duidt beide richtingen duidelijk aan.

Greenway del Lario
Greenway del Lario
Greenway del Lario
Greenway del Lario

Onze monden vallen open bij het hekken van Villa Balbiano. Symmetrische lijnen gebroken door de zonnestralen. Verfijnde Italiaanse noblesse. Het Comomeer op z’n best! “Historische en elegante villa met dito tuin” zou zo een kop uit de Koopjeskrant kunnen zijn! Te koop staat de villa niet, maar je het optrekje wel huren voor ruim 100.000 euro per week. Met zes kamers is ruimte voor 12 gasten. Reken dus maar uit. Zou den opkuis mee in de huurprijs zitten?

Villa Balbiano
Villa Balbiano doet met haar verfijnde noblesse de monden openvallen. Mooie symmetrische lijnen gebroken door de zonnestralen.

Net na Villa Balbiano wandelen we over een brug die over de Perlana loopt. We slaan meteen rechts af en puffen even uit in het haventje. Links ligt de landtong van Lenno. Op het puntje is Villa Balbianello gebouwd. Goed, we gaan weer verder. Via de straten van Lenno snijden we door de landtong recht naar Lido di Lenno, een populaire uitgangsbuurt bij jongeren. De route loopt achter magazijnen en een troosteloze camping. We passeren de ingang van het pad dat ja naar Villa Balbianello brengt. Lido di Lenno ligt er ook wat verlaten bij.

De baai van Lenno
De baai van Lenno
We wandelen de prachtige baai uit en kruisen opnieuw de hoofdweg. Die hoofdweg, de Via Statale, is voor ons een symbolische grens. Rechts, vaak onwezenlijk met prachtige eigendommen en villa’s in een sfeer van rijkdom, finesse en elegantie. Links, meestal realistisch met huizen en appartementen van de doorsnee bewoner in een sfeer van euhm… dagelijkse kost. En nét daarom is Greenway del Lario ook zo’n aanrader: de wandeling slingert voortdurend tussen die twee gezichten van het Comomeer en geeft op die manier een mooie introductie aan iedereen die het Comomeer écht wil ontdekken. Wow, die gaat even diep… 
Parrocchia di San Abbondio
Kerkhof van Parrocchia di San Abbondio

Ideale moment om diepzinnig te worden want ondertussen bereiken we Parrocchia di San Abbondio. Het kerkhof ligt pal voor het kerkgebouw. 

We vallen in herhaling maar vergeet niet even te genieten van het mooie uitzicht op het Comomeer. We dromen weg maar dan slaat de kerktoren drie uur. Oeps, is het al zo laat? We moeten nog een eindje gaan en het zal snel donker worden.

Ligt het aan ons en lijkt de wandeling langer dan 10 kilometer of zijn het de hoogtemeters? Het tempo moet omhoog. In Bozzanigo duikt het wandelpad terug naar beneden.

Voor we het goed beseffen staan we terug met de voetjes aan het water. We wandelen voorbij Villa Sola Cabiati en Chiesa di San Lorenzo. Via het voetpad gaat het in vlotte pas door naar Tremezzina. Tijdens het hoogseizoen is het hier in Tremezzina over de koppen lopen en zitten de terrasjes overvol. Het Grand Hotel Tremezzo en Villa Carlotta zijn de grote toeristische trekpleisters.

Vandaag is er weinig animo en is alles gesloten. We kunnen niet zeggen dat er veel mensen op de been zijn, maar we worden uit ons zen-moment wakker geschud. Voor ons is dit niet persé het mooiste stukje. Geef ons maar de rust, de authentieke dorpjes en de mooie uitzichten. Misschien is het daarom wel beter om te starten in Cadenabbia en naar Colonno te wandelen. Zo sluit je wél af in schoonheid. Just thinking…

Baai van Mezzegra
De baai van Mezzegra

In Cadenabbia is het ons niet helemaal duidelijk waar de wandeling nu eigenlijk officieel stopt. Als we de beschrijving moeten geloven daar waar de ferry aanmeert. Wat we wél weten is dat we ruim vier uur gewandeld hebben. Ok, we hebben ons niet gehaast maar de opgegeven drie uur en half lijkt wat nipt.

We wandelen naar de dichtstbijzijnde bushalte waar een bus ons hopelijk terug naar Colonno kan voeren. En dan pas valt onze euro… 1 januari, er rijden vandaag helemaal geen bussen! Een plan bedenken gaat beter met een drankje. In Bar Company bellen we een taxi die ons voor voor 25 euro terug naar Colonno brengt. We slaan een praatje met de chauffeur en die stelt ons gerust, we zijn vandaag niet de enige toeristen die zich verkeken hebben op de bus…

Het is donker wanneer we onze auto starten en terugrijden naar het hotel. Greenway del Lario was een schot in de roos. Super om ons jaar 2017 zo te kunnen beginnen!

Bar Company
Aperol in Bar Company in Cadenabbia

Bekijk het videoverslag

Picture of Liselotte en Paul

Liselotte en Paul

Enthousiaste schouders onder onze blog Amiamo Lago di Como. Onze passie voor het Comomeer uitschrijven, dat is wat we graag doen!
Ontdek in onze webshop

Koop de Explore Lake Como gids online!