Ontdek

Lenno

Lenno ligt net achter het schiereiland waar Villa Balbianello ligt. De baai van Lenno met z'n gezellige boulevard is ongetwijfeld één van de mooiste aan het Comomeer. In de zomer varen plezierbootjes op en aan. La vita é bella in Lenno, vraag dat maar aan de geprivilegieerde bewoners.

Ontdek Lenno aan het Comomeer

Lenno is een bekend dorp gelegen op de Westelijke oever van het Comomeer. Vanuit de stad Como ligt Lenno zo’n 27 kilometer verderop. De 1800 inwoners die er wonen mag je gerust geprivilegieerd noemen. Waarom? De baai van Lenno mag je met stip als mooiste baai van het Comomeer bestempelen. Een mooie boulevard onder statige bomen langs de oever van het Comomeer. Op de boulevard vind je talrijke restaurants, bars en de beste ijssalons. Wij gingen al een keertje genieten in Albergo Lenno. Een vleugje romantiek is in de baai van Lenno nooit ver weg. Het is dan ook de favoriete uitgangsbuurt van jongeren. 

Omdat Lenno achter een schiereiland(je) ligt heb je hier altijd relatief rustig water. Je kan van de zon genieten op het publieke strand of er pootje gaan baden. In de zomer gaan hier veel bootjes voor anker om een dagje waterpret te beleven. De baai van Lenno wordt ook wel eens Golfo di Venere genoemd. Volgens locals en overleveringen zou de baai van Lenno een onderwaterstad verbergen. Bij stormweer spoelen oude mozaïektegels aan en weerklinkt onder water een klok van een verdwenen kerk. Zet dus zeker je duikbril op je neus als je gaat zwemmen.

Wie Lenno zegt, zegt Villa Balbianello. Op het puntje van het schiereiland vind je deze prachtige villa met een fantastisch mooie tuin. De ligging is idyllisch en harmonieus met z’n omgeving. Villa Balbianello lijkt uit een droom geschetst. Even een open deur intrappen, Villa Balbianello is één van de belangrijkste toeristische hotspot van het Comomeer. Maar ook Villa Cassinella moeten we vernoemen. Een luxueuze villa enkel te huur voor de gefortuneerde liefhebbers. Je kan trouwens een bootje huren en bijvoorbeeld Isola Comacina ontdekken in combinatie met beide villa’s en de baai van Lenno. De Amerikaanse zakenman Richard Branson zou overigens ook een optrekje hebben op het schiereiland.

Het waterfront van Lenno heeft veel te bieden. Auto’s blijven op het achterplan. Je kan het schiereiland ontdekken en rechtstreeks doorwandelen naar de baai van Lenno. Je wandelt voorbij de opvallende rood-oranje Villa de Herra en Villa Aureggi. Loop zeker het Piazza XI Febbraio niet voorbij met de Santa Stefano kerk en bijhorende doopkapel Battistero di San Giovanni met z’n mooie fresco’s. Midden op het plein staat er een oorlogsmonument. Weet dat Lenno één van de meest gedecoreerde dorpen van Italië is wanneer het gaat om de moed van de inwoners tijdens de oorlog.

Veel moed zal je allezins niet nodig hebben om het bekende ijssalon La Fabbrica del Gelato binnen te stappen. Wellicht het beste ijssalon aan het Comomeer. Aan een lekkere gelato lekken vanop een bankje. Heerlijk!

Heb je jouw wandelschoenen aan dan kan je zeker een wandelingetje overwegen naar Abbazia dell’ Aquafredda. De oude abdij uit de 12de eeuw ligt wat hogerop in Lenno tegen de bergflank. Het is de laatste rustplaats van slachtoffers van de pestepidemie.

De naam Lenno is afkomstig van het Griekse Lemnos. Griekse kolonies werden Romeinse nederzettingen. Zoals in zoveel stadjes aan het Comomeer zijn de Romeinse invloeden nog goed zichtbaar. Overblijfselen en opgravingen leggen de geschiedenis tot op de dag van vandaag bloot. Onder impuls van Julius Caesar werd er tijdens Nuova Como massaal ingezet op het cultiveren van olijven en wijn. Je vindt in Lenno nog eeuwenoude molen die olie produceerde.

Maak zeker tijd vrij om Lenno te ontdekken. Op een relatief kleine oppervlakte valt er veel te beleven en te bekijken. Parkeer je auto wat verderop en ga te voet verder. Je zal het je absoluut niet beklagen.

Ontdek de Lenno blogpost(s)

Wil je graag Lenno ontdekken? Hieronder vind je een aantal blogposts met enkele suggesties. Uitgetest en (meestal) helemaal goedgekeurd!

Fotoalbum

Ontdek in onze webshop

Koop de Explore Lake Como gids online!