Tuinen van Villa del Balbianello in Lenno

Villa del Balbianello is één van de bekende trekpleisters van het Comomeer. Het voormalige klooster heeft een adembenemende ligging op het schiereiland in Lenno. De tuinen en de villa kan je bezoeken. Villa del Balbianello vormt trouwens het decors voor enkele bekende films
Tuinen van Villa Balbianello in Lenno aan het Comomeer… Geen zilvergrijze Aston Martin maar een marineblauwe Ford Fiesta. Geen maatpak maar gewoon in bermuda en T-shirt. Geen shaken-not-stirred Martini’s maar lauwe flesjes water… De vergelijking met James Bond houdt snel op. Hoewel, vandaag kuieren we door de tuinen van Villa Balbianello. En wie de film Casino Royale gezien heeft weet dat de bekende geheime agent hier enkele filmscènes opgenomen heeft.
Villa del Balbianello
Tuinen van Villa del Balbianello
Villa del Balbianello
Tuinen van Villa del Balbianello

Villa Balbianello werd gebouwd in 1787 en spreekt zeker tot de verbeelding. Gelegen op een schiereiland in de buurt van Lenno, ter hoogte van Isola Comacina, kijkt de prachtige villa uit over het Comomeer. De villa werd gebouwd op de restanten van een vervallen klooster door kardinaal Angelo Maria Durini. Na de dood van de kardinaal kwam de villa in handen van diens neef, Luigi Porro Lambertenghi.

Luigi had blijkbaar wat mispeuterd en werd later Italië uitgezet en zo kreeg Giuseppe Visconti de sleutels in handen… Handen met groene vingers want Giuseppe bedacht en en liet de tuinen floreren…

Villa del Balbianello
Villa del Balbianello
Villa del Balbianello
Tuinen van Villa del Balbianello

Bij het begin van de 20e eeuw raakte Villa Balbiannelo in verval. De Amerikaanse zakenman Butler Ames kocht het domein op zijn beurt en startte onmiddellijk met renovatiewerken aan de gebouwen en tuinen. Een goede investering want in 1974 verkocht hij de villa aan avonturier Guido Monzino. Guido Monzino was de leider van de eerste Italiaanse expeditie naar de Mount Everest. Guido was tevens kunstliefhebber en bracht belangrijke kunstschatten naar Villa Balbianello.

Na de dood van Monzino werd Villa Balbianello in 1988 officieel overgedragen aan het fonds voor het Italiaanse milieu Fondo per l’Ambiente Italiano. De tuinen worden beheerd door de associatie van de grootste tuinen van Italië Grandi Giardini Italiani.

Villa del Balbianello
Villa del Balbianello

En via deze geschiedenisles komen we dus uit bij de tuinen van Villa Balbianello die we vandaag bezoeken. Ga je all the way, dan ga je per (taxi)boot naar Villa Balbianello in Lenno.

Vertrekken doe je vanaf Lido di Lenno. In feite is per boot de beste optie want enkel vanop het water laat het domein zich het best bewonderen, liefst in ’t zonnetje natuurlijk. Vandaag geen zon dus rijden we met de auto naar de voet van het schiereiland. De auto moeten we achterlaten op de parking en van daaruit wandelen we ongeveer twintig minuutjes over een slingerend bospad met wat klimmetjes naar de villa.

We zijn wat in tijdsgebrek en moeten ons beperken tot het bezoeken van de tuinen. Voor een ticket betaal je 8 euro per volwassene. Wil je ook de gebouwen bezoeken dan kost een ticket 17 euro. Er zijn een heleboel formules voor groepen, voor kinderen en voor bezoeken met gids. De Villa moet voor de Italiaanse staat wat geld in het laatje brengen. Maar het moet gezegd, de tuinen en gebouwen zijn prachtig onderhouden! Wist je trouwens dat je in Villa Balbianello ook je huwelijksfeest kan reserveren? Juist, begin dan al maar te sparen.

Bij een volgend bezoekje aan Comomeer zorgen we voor wat fotootjes vanop het water…! 

Villa del Balbianello
Having in fun in Villa del Balbianello
Picture of Liselotte en Paul

Liselotte en Paul

Enthousiaste schouders onder onze blog Amiamo Lago di Como. Onze passie voor het Comomeer uitschrijven, dat is wat we graag doen!
Ontdek in onze webshop

Koop de Explore Lake Como gids online!