Villa Carlotta en haar prachtige tuinen in Tremezzina

Villa Carlotta behoort tot de toeristische big five van het Comomeer. De monumentale villa met haar prachtige botanische tuin kan je haast niet overslaan. Wandelen in de tuinen van Villa Carlotta aan de oevers van het Comomeer is wegdromen en de finesse en grandeur proeven van weleer.

Villa Carlotta in Tremezzina… Villa Carlotta is één de bekendste en meest bezochte villa’s van het Comomeer. En hoewel de villa in elke toeristengids en op elke website als must see staat te blinken, hebben wij Villa Carlotta toch (te) lang links laten liggen.

Vanaf de 18e eeuw tot vroeg in de 20e eeuw was Villa Carlotta een populaire halte in de Grand Tour. Je weet wel, de traditionele reis die de elite maakte door het Europese vasteland en in die tijd werd beschouwd als een soort van vormingsreis. Jaaaaaaren later is er eigenlijk niet zo veel veranderd: koetsen zijn bussen geworden die af-en-aan rijden, toeristen droppen en vervolgens de traditionele Europa-reis verder zetten. En net dát beeld hadden we zo’n beetje verbonden met Villa Carlotta. Druk en toeristisch, een andere keer dan maar… Top op vandaag op deze zonnige maar bovenal kalme herfstdag!

Villa Carlotta in Tremezzina
Verfrissen in de herfstzon
Villa Carlotta in Tremezzina
De toegangspoort van Villa Carlotta

We kopen twee entreetjes voor 10 euro per persoon. In tegenstelling tot andere villa’s zijn er geen tickets verkrijgbaar voor bijvoorbeeld enkel een tuinbezoek. All inclusive dus voor een schappelijke prijs! Groepen krijgen kortingen en kids tot 6 jaar mogen gratis binnen.

Langs de voorzijde van de villa met haar grote toegangspoort en waterspuitende fontein wandelen we de tuin in. We installeren ons op een bankje in de tuin en verdiepen ons in de geschiedenis van Villa Carlotta…

Villa Carlotta in Tremezzina
Vanuit de tuin heb je uitzicht op Bellagio
Villa Carlotta in Tremezzina
De tuin ligt aan de oever van het Comomeer

De bouwwerken van Villa Carlotta startte in opdracht van de Milanese markies Giorgio Clerici en diens familie in 1690 en werden uiteindelijk beëindigd in 1745. Over de architect is er weinig bekend. Tja, niet echt een referentie hé wanneer je zo’n 55 jaar aan een project werkt! 

In 1801 wordt de witte sobere (wat de architectuur betreft) villa op de westoever van het Comomeer verkocht door Giorgio’s dochter aan Giambattista Sommariva, politieker en vriend van Napoleon.

Villa Carlotta in Tremezzina
Japanse invloeden
Villa Carlotta in Tremezzina
Prachtige kleuren
Villa del Balbianello
Tuinen van Villa del Balbianello

Sommariva smukte de villa verder op met fraaie balkons, een mooi fronton én de klok aan de voorzijde. Ook is hij verantwoordelijk voor de vele kunstwerken die villa Carlotta herbergt met onder andere werk van Canova, Thorvaldsen en Hayez.

In 1843 koopt Prinses Marianna van Oranje Nassau villa Carlotta voor 780.000 lire. Een veertigvoud van wat Sommariva betaalde. Wonen aan het Comomeer is altijd al een goede investering geweest… Marianna investeerde dan weer in haar dochter Charlotte: zij kreeg in 1847 de villa als huwelijkscadeau op haar huwelijk met Georg II van Saksen-Meiningen. Charlotte werd Carlotta en zo kreeg de villa haar huidige naam. Het koppel gebruikte de villa als vakantiestekje. Een deel van de kunstwerken werd verkocht. Georg, botanist in zijn vrije tijd, had namelijk meer oog en passie voor de tuinen.

En hoewel de villa in elke toeristengids en op elke website als must see staat te blinken, hebben wij Villa Carlotta toch (te) lang links laten liggen.

De botanische tuin rond de villa heeft een oppervlakte van 8 hectare en loopt parallel met het Comomeer. We volgen de lange rode route, goed voor 90 minuten botanisch genot. Azalea’s, rododendrons, ceders, redwood en bamboe. Bloemenperken, symmetrische hagen en prestigieuze bomen. 

Villa Carlotta in Tremezzina
Vanop het balkon valt de symmetrie van Carlotta pas echt op

Om je een idee te geven: er zijn zo’n 6000 verschillende plantensoorten, alleen al 202 rozensoorten en 152 soorten rododendrons. De serre, sorry noblesse oblige “greenhouse”, telt 779 bloemen en planten. Her en der zorgen balustrades, waterpartijen en beeldhouwwerken voor wat contrast. Je viervoeter is ook welkom als ie aan de leiband blijft. Een drolletje op de grasperken van de elite is dat natuurlijk niet.

De tuin van Villa Carlotta is prachtig: mooi onderhouden, afwisselend en toegankelijk. Op sommige plekken kan je zelfs picknicken. Neem dus maar een fles prosecco mee in je rugzak! De mooie herfstkleuren krijgen we er vandaag gratis bij, net als het mooie uitzicht op het Comomeer met aan de overzijde Villa Melzi en Bellagio

Villa Carlotta in Tremezzina
Via de traphal heb je toegang tot het centrale balkon
Villa Carlotta in Tremezzina
In de vertrekken van Villa Carlotta wordt kunst geëxposeerd
Villa Carlotta in Tremezzina
Villa Carlotta in Tremezzina

We wandelen door de prachtige vertrekken, kamers en ontvangstruimten die versierd zijn met schilderijen en beeldhouwerken. Neem zeker de draaitrap aan de voorzijde van de villa die naar het balkon gaat. Hier vallen de symmetrische lijnen van het domein pas echt op! Villa Carlotta is authentiek en geeft goed weer hoe het er in die tijd aan toe ging en hoe de elite woonde en leefde.

Zoals we al zeiden, we hebben Villa Carlotta onterecht wat misprezen. Dat hebben we dan vandaag goed gemaakt…

Picture of Liselotte en Paul

Liselotte en Paul

Enthousiaste schouders onder onze blog Amiamo Lago di Como. Onze passie voor het Comomeer uitschrijven, dat is wat we graag doen!
Ontdek in onze webshop

Koop de Explore Lake Como gids online!