Villa Monastero met langgerekte botanische tuin in Varenna

Villa Monastero in Varenna heeft een prachtige langgerekte botanische tuin met exotische plantensoorten. Het oorspronkelijke klooster is doorheen de jaren tot een prachtige eclectische villa omgebouwd. Meer dan een bezoekje waard!

Villa Monastero met botanische tuin… Net buiten Varenna, recht over de publieke parking kan je Villa Monastero vinden. Deze villa kan je in het rijtje zetten van Villa Carlotta, Villa Melzi, Villa Balbianello en behoort tot één van de toeristische trekpleisters van het Comomeer.

Villa Monastero in Varenna
Je vindt Villa Monastero net buiten Varenna

Villa Monastero dateert uit de 13e eeuw en werd allicht gebouwd in een periode waar bewoners van Isola Comacina massaal richting Varenna trokken om zich daar te vestigen. Oorspronkelijk was Villa Monastero een klooster van cisterciënzers. In 1567 worden de deuren van het klooster op bevel van de paus gesloten en moeten de zes overgebleven zusters opkrassen.

Zo komt het klooster in een lange reeks particuliere handen terecht: industriëlen, architecten, notabelen en rijke families die het oorspronkelijke klooster ombouwen tot een prachtige villa.

Elke eigenaar bouwt en verbouwt naar smaak en tijdsgeest onder leiding van gerenommeerde architecten tot wat Villa Monastero vandaag is geworden: een eclectische villa in Scandinavische stijl.

Villa Monastero in Varenna
Villa Monastero is vandaag een conferentiecentrum en een museum
Villa Monastero in Varenna
De botanische tuin van Villa Monastero is thematisch opgebouwd
Villa Monastero in Varenna
Prachtige lanen en terrassen scheiden de bloemenperken

In 1890 komt de villa in handen van Walter Kees, een Duitser. Hij renoveert de villa grondig en start ook met de aanleg van de botanische tuin. Het is ook hij die de tot dan verplichte toegangsweg naar het kloosterkerkje voor het publiek afsluit. Je wil natuurlijk niet gestoord worden wanneer je in je botanische tuin aan ’t harken en schoffelen bent.

Villa Monastero in Varenna
Standbeelden komen tot leven

Het oorspronkelijke woonhuis met paardenstallen, ooit nog een zijdefabriek geweest, laat Walter Kees grondig verbouwen tot een prachtige portierswoning. Hij slaat muren uit en bouwt zo een mooie portico. 

Vanuit de portico laat hij zich met paard en koets naar zijn villa rijden die zo’n 200 meter verderop ligt. Vandaag is de portico een bibliotheek en de inkom waar je toegangskaartjes koopt…

Een ticket voor een bezoek aan de villa en botanische tuin kost tien euro per persoon. Hoewel wij vandaag maar vijf euro betalen? Vanuit de portico lopen via het keienpad de tuin in…

Villa Monastero in Varenna
De botanische tuin van Villa Monastero slingert tot Fiumelatte

De botanische slingert zich een kilometer lang als een lint langs de oostelijke oever van het Comomeer tot in Fiumelatte. De tuin is smal maar dat is niet altijd zo geweest. Met de aanleg van de militaire toegangsweg naar de Stelviopas werd de botanische tuin verkleind.

Vandaag is diezelfde militaire toegangsweg de Stradale, de hoofdweg rond het Comomeer. De betonnen pijlers en asfaltlagen met daarbij het geraas van auto’s verstoren op sommige plekken de harmonie in de tuin. Je voelt je geprangd tussen een relatief drukke autoweg en het Comomeer. Links of rechts kijken, ’t kan een groot verschil maken hier in de botanische tuin van Villa Monastero. 

Villa Monastero in Varenna
In de botanische tuin van Villa Monastero gedijen exotische plantensoorten
Villa Monastero in Varenna
In Villa Monastero is een museum ondergebracht met zo’n veertien kamers

Dat we vandaag in de tuin kunnen wandelen hebben we te danken aan de familie De Marchi die de tuin, en ook de villa, publiek toegankelijk maakte in 1940. In de tuin groeien plantenvariëteiten van over de hele wereld die gedijen dankzij het zachte klimaat rond het Comomeer. Het hele jaar door geuren en kleuren exotische planten zoals agaves, dracaena’s, yucca’s, palmbomen, cipressen, oleanders de citrusbomen de bloemenperken, terrassen en lanen.

Villa Monastero in Varenna
Mooie tempels sieren de botanische tuin
Villa Monastero in Varenna
De plantenliefhebber kan z’n hartje ophalen

De plantenliefhebber kan hier echt z’n hartje ophalen! Tussen al dat groen afwisselend monumentale trappen en balustrades, beelden, fonteinen, kleine tempels, waterputten die structuur en hoogteverschillen brengen in de verschillende thema’s in de tuin.

De tuin is natuurlijk prachtig, daar hoeven we niemand van te overtuigen. Een heus stukje natuur waarheen je kan doorwandelen en je laten meeslepen in de tijdsgeest van het Comomeer van toen…

Toch spreken de tuinen van Villa Carlotta of Villa Balbianello ons meer aan. Die lijken ons nét wat verzorgder en zijn wat uitgestrekter. Het zonnetje speelt vandaag verstoppertje met de wolken en een botanische tuin bloeit in september ook niet meer naar z’n hoogtepunt toe… We komen nog een keertje terug op zonnige lentedag!

In 1970 wordt de Provincie Como eigenaar van het domein. In 2009 gaan de sleutels naar de Provincie Lecco. Villa Monastero is sinds 2003 een museum en een conferentiecentrum waar uiteenlopende evenementen worden georganiseerd. Je kan natuurlijk ook een exclusief trouwpartijtje boeken. 

Villa Monastero in Varenna
Prachtig stucwerk
Villa Monastero in Varenna
Badkamer met een bad in Pompeiaanse stijl
Villa Monastero in Varenna
De prachtige Sala Rossa

Een portier vraagt onze covid-safe-pass en heet ons welkom in het museum. Het museum telt veertien kamers die met decoratie en origineel meubilair een inkijk geven in de tijd van toen. Rijk gedecoreerde kamers, een monumentale trap in marmer en fijn stucwerk. We verbazen ons in de Salla della musica, Camera padronale, Salla del Consiglio en aan de badkamer met een bad in Pompeiaanse stijl. ’t Moet hier goed leven geweest zijn…

Villa Monastero in Varenna
Een fijn bezoek aan Villa Monastero

In de portico kijken we nog een keertje over onze schouder. Het valt ons nu pas echt op hoe lang de tuin doorloopt. We hebben er een exclusieve wandeling langs de oever van het Comomeer opzitten!

Picture of Liselotte en Paul

Liselotte en Paul

Enthousiaste schouders onder onze blog Amiamo Lago di Como. Onze passie voor het Comomeer uitschrijven, dat is wat we graag doen!
Lees ook volgende blogposts
Ontdek in onze webshop

Koop de Explore Lake Como gids online!