Met de fiets naar Santuario della Madonna del Ghisallo

Ben je een wielerliefhebber dan moet je in het Santuario Della Madonna del Ghisallo geweest zijn. Dit kleine kerkje op het grondgebied van Magreglio is vernoemd naar een Mariaverschijning en is beroemd als bedevaartsoord voor het wielrennen in Italië.
Fietsen naar Santuario della Madonna del Ghisallo… Bijgelovig of niet, Madonna del Ghisallo is dé trekpleister voor elke fietsliefhebber. Het kerkje geldt als het bedevaartsoord voor het wielrennen in Italië.Volgens de legende werd Graaf Ghisallo in de Middeleeuwen overvallen door struikrovers. Hij incasseert rake klappen tot hij plots een mariaverschijning ziet. Ghisallo rent er heen en de rovers kiezen het hazenpad. Zo groeit Madonna del Ghisallo uit tot de patroonheilige van de reizigers. In 1949 maakt Madonna een carrièreswitch en zal ze zich voortaan bekommeren over wielrenners.
Santuario della Madonna del Ghisallo
Santuario della Madonna del Ghisallo dateert van 1632
Santuario della Madonna del Ghisallo
De fiets waarop Eddy Merckx zijn hoogdagen beleefde

Vanuit Bellagio beklimmen we de heuvel Ghisallo (754 meter) met de fiets. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,1 percent goed te doen. Er zitten wel wat kronkels in die tegen de 11 percent lopen… Net wanneer we de top bereiken gaan de hemelsluizen helemaal open. We schuilen voor de wolkbreuk in de kleine kerk.

Santuario della Madonna del Ghisallo
Twee kampioenen van weleer: Fausto Coppi en Gino Bartali

In het kerkje brandt een eeuwige vlam die waakt over alle overleden wielrenners. Maar het is niet de vlam die indruk maakt. Tegen de muren en het plafond hangt o.a. de winnende fiets van Eddy Merckx en de verwrongen fiets van Fabio Casartelli. Je weet wel, de onfortuinlijke Italiaanse renner die in 1995 stierf na een val tijdens de Tour de France. Casartelli werd trouwens geboren in Como. Verder ontelbare wielertruien, foto’s, herdenkingsplaatjes en andere stille trofeeën die getuigen van hoogte- en dieptepunten in de wielersport. Geluk van overwinnen en verdriet van verliezen liggen dicht bij elkaar. Een plek die inspireert en respect vraagt voor bekende en minder bekende kampioenen.

Een bus bejaarde Duitsers wurmt zich in het kleine kerkje als olifanten in een porseleinwinkeltje. Respektieren? Was ist das? “Begin al maar om Madonna del Ghisallo te roepen want hier gaan opnieuw rake klappen vallen…” denken we bij onszelf. Zo ver laten we het maar niet komen. Ondertussen is het weer opgeklaard en kunnen we onze weg verder zetten.

Naast het Santuario della Madonna del Ghisallo vind je nog een museum die de evolutie van het wielrennen illustreert. De brede kijk op de wielersport wordt gesmaakt door de duizenden bezoekers die jaarlijks de Ghisallo beklimmen. Grappig, je kan zelfs crocs lenen zodat je niet op je fietsschoenen het museum hoeft te bezoeken. Je merkt het, op de Ghisallo staat de fietser centraal! 

Picture of Liselotte en Paul

Liselotte en Paul

Enthousiaste schouders onder onze blog Amiamo Lago di Como. Onze passie voor het Comomeer uitschrijven, dat is wat we graag doen!
Ontdek in onze webshop

Koop de Explore Lake Como gids online!