Ontdek

Argegno

Argegno is een bruisend stadje aan het Comomeer dat zowat het grootste tussenstation vormt tussen Como en Menaggio. Je vindt er veel restaurants, bars en de nodige ambiance. Argegno is daarom een populaire locatie voor toeristen. Rondom bewijzen de vele nieuwe verkavelingen dat Argegno in volle expansie is.

Ontdek Argegno aan het Comomeer

Argegno bruist ondanks het beperkte aantal inwoners en de kleine oppervlakte. Net zoals in vele dorpjes slingert de via Statale door het centrum van de stad, vlak naast de oevers van het Comomeer. Argegno telt veel restaurantjes, bars en cafeetjes, winkeltjes en ijskraampjes rondom het stemmige dorpspleintje met een standbeeld van Pietro Vassera. (Ingenieur Pietro Vassera dook in 1948 met een zelf in elkaar geknutselde duikboot als eerste in 1948 naar de bodem van het Comomeer.)

Tijdens de zomermaanden is het druk in Argegno. Het verkeer schuift in file traag door het stadje en toeristen profiteren om even halt te houden voor een foto, een ijsje of een snelle hap. Traditioneel zie je hier ook veel motorijders die even stoppen op de (te) kleine parkings. Een auto is in Argegno overbodig. Neem beter één van de ferryboten die voortdurend op- en afvaren als je het stadje wil bezoeken.

Net naast de haven werd een kunstmatig strand aangelegd voor zonnekloppers.

Je vindt Argegno tussen Brienno en Colonno op zo’n 20 kilometer van Como, zo’n beetje in de knik die het Comomeer er maakt. Daar verbindt de Valle d’Intelvi het Comomeer met het meer van Lugano. Doorheen de twintig kilometer lange groene en zonnige vallei slingert de autoweg SP13 naar de Zwitserse buren. Een route die door wielertoeristen wordt gesmaakt.

De strategische ligging van Argegno was ook de Romeinen niet ontgaan. De naam Argegno is trouwens afkomstig van de Romein Publio Cesio Archigene. De stad maakte deel uit van de verdedigingsgordel die reikte tot aan Isola Comancina. In het oude pitoreske stadsgedeelte zijn er veel restanten en bouwwerken bewaard gebleven. Zo ook het stenen boogbruggetje tussen de twee stadshelften die van elkaar gescheiden worden door de Telo rivier. Net naast het bruggetje ligt restaurant La Posteria in het oude oorspronkelijke postkantoor van de stad.

Bezoek zeker ook de Neo-Romaanse Chiessa San Trinita uit de zeventiende eeuw. De kerk is gebouwd op fundamenten van een kerk uit 1600. Naast de historische wandschilderingen en een doek met de natività (geboorte van Christus) springt ook het mooie ronde glasraam in het oog. De kerk is trouwens vanop het Comomeer mooi te fotograferen.

Argegno barstte uit z’n voegen. Hoger op in de heuvels en de vallei schieten appartementen, villaatjes en nieuwbouwprojecten als paddestoelen uit de grond. Hier kan je nét wat langer van de zon genieten en heb je meer panorama. Een nieuw Argegno dus ontstaan uit de populariteit van het oude stadsdeel.

Wil je Argegno van bovenaf bekijken? Dat kan eenvoudig door met de kabelbaan naar Pigra te gondelen!

Ontdek de Argegno blogpost(s)

Wil je graag Argegno ontdekken? Hieronder vind je een aantal blogposts met enkele suggesties. Uitgetest en (meestal) helemaal goedgekeurd!

Fotoalbum

Ontdek in onze webshop

Koop de Explore Lake Como gids online!