Ontdek

Brunate

Brunate beschrijft men wel eens als het balkon van de Alpen met prachtig uitzicht op het Comomeer. Voor een mooi uitzicht is Brunate ongetwijfeld je beste optie. Een treintje brengt je in zes minuten in Brunate waar je zelfs bij helder weer Milaan kan zien. Ga zeker ook een kijkje nemen aan de Faro Voltiano.

Ontdek Brunate aan het Comomeer

Vanuit Como zie je een rood-geel treintje de heuvel oprijden naar een dorpje zo’n 500 meter hogerop. Dat dorpje heet Brunate en draagt trots de bijnaam het balkon van de Alpen. Vanuit Brunate heb je een prachtig uitzicht over het Comomeer en de bergketens van de Apenijnen. Je ziet bij helder weer zelfs de skyline van Milaan!

Je kan Brunate heel eenvoudig bereiken met de funicolare vanuit het station Piazza de Gasperi in Como. Een ritje neemt 6 minuutjes in beslag. Halverwege het traject kruisen de twee treinen elkaar en wordt er (soms) een kanonsalvo afgevuurd.

Het treintje is vandaag geliefd bij toeristen, maar vergis je niet. De treinverbinding heeft heel sterk bijgedragen tot de ontwikkeling en geschiedenis van Brunate. Oorspronkelijk was het dorp alleen maar te bereiken via een ezelspad aangelegd in 1817. De bewoners verdienden hun boterham hoofdzakelijk in de landbouw en veeteelt. In 1894 werd de kabelbaan aangelegd met een stoomtreintje. Zo is de funiculare Como – Brunate één van de oudste kabelbanen in Italië.

Zo werd Brunate interessant voor rijke ondernemers die er prachtige villa’s bouwden. De gebouwen zijn stuk voor stuk architecturale parels in Jugendstil en Art Nouveau, uiteraard met mooi aangelegde tuinen. De Brunatesi werden bouwvakkers en werden meer en meer actief in de huishoudens van de nieuwe aristocratische dorpsgenoten.

Het toerisme werd verder aangewakkerd in Brunate. Het Grand Hotel Milano gebouwd in 1910 naast het treinstation bewijst dat Brunate wel degelijk een belangrijke internationale toeristische bestemming was. Vandaag staat het hotel leeg en lijkt het meer op een krakerspand.

Het stoomtreintje werd in 1911 vervangen door een elektrische trein. Jammer genoeg taande het toerisme na vijftig jaar en zakte het helemaal in elkaar na de Tweede Wereldoorlog.

In Brunate kan je het klooster van Sant’Andrea Apostolo bezoeken. In één van de zijmuren is een gedenkplaat voor een bekende inwoner aangebracht. Niemand minder dan Allesando Volta, de uitvinder van de batterij, werd geboren in Brunate. Hij bracht er de eerste dertig maanden van zijn leven door. Een andere trekpleister is Faro Voltiano, een oude vuurtoren die gewijd is aan Volta. De vuurtoren kan je bezoeken en beklimmen. Vanop de vuurtoren heb je een prachtig uitzicht op het Comomeer.

Mag het allemaal wat actiever? Vanuit Brunate brengt een wandelpad je in ongeveer twee uur naar de toppen van de Monte Boletto en de Monte Bolettone.

Vandaag telt Brunate nog 1800 inwoners. Veel prachtige gebouwen staan leeg en vechten tegen de tand des tijds. Brunate slaapt. De bruisende hoogdagen liggen ver in het verleden en daar lijken de Brunatesi vrede mee te nemen. Kon Volta het batterijtje nog maar eens vervangen door een nieuwe. Gelukkig nemen dagelijks heel wat toeristen het treintje zodat Brunate niet helemaal in vergetelheid raakt… 

Ontdek de Brunate blogpost(s)

Wil je graag Brunate ontdekken? Hieronder vind je een aantal blogposts met enkele suggesties. Uitgetest en (meestal) helemaal goedgekeurd!

Fotoalbum

Ontdek in onze webshop

Koop de Explore Lake Como gids online!