Via Sighignola, Valle d’Intelvi en Balcone d’Italia naar Lugano

Wil je een mooie daguitstap maken dan kan je altijd een ommetje maken naar het Luganomeer. Wij nemen vandaag de scenic route via de Valle d'Intelvi. Vergeet zeker niet Lugano te bezoeken.

Via Sighignola, Valle d’Intelvi en Balcone d’Italia naar Lugano… Het meer van Lugano in Zwitserland kan je beschouwen als het kleine broertje van het Comomeer. Met een oppervlakte van 48 km² tegenover 146 km² moet het meer van Lugano de duimen leggen. De landsgrens tussen Italië en Zwitserland loopt dwars doorheen het meer van Lugano. Het Luganomeer is dus niet louter Zwitsers! Nooit bij stil gestaan… Waarschijnlijk omdat de autosnelweg die je naar Italië (Chiasso) brengt over en langs het Zwitserse deel van het meer loopt.

Balcone d'Italia Luganomeer
Het uitzicht op het meer van Lugano vanop het Balcone d’Italia

De bergplasjes van Lugano en Como liggen op een boogscheut van elkaar en dat brengt ons op het idee om dagtrip te maken naar Lugano. Eens kijken of het aan den overkant ook zo bewolkt en regenachtig is.

Er zijn drie manieren om van het Comomeer naar het meer van Lugano te rijden. Eén, de snelle route via Como en de autostrade richting Chiasso. Twee, de korte route via Menaggio richting Porlezza. En voor de liefhebbers nummer drie, de mooie route via Argegno, de Intelvi vallei en het Balcone d’Italia.

Balcone d'Italia Luganomeer
Een wandeling over de wolken door de Zwitserse Alpen

Aangezien we verblijven in een appartement in Argegno is voor ons de keuze snel gemaakt. We rijden vanuit Argegno een twintigtal minuutjes de Intelvi vallei in en komen na 9 kilometer toe in San Fedele Intelvi. Van daaruit rijden we verder naar Lanzo d’Intelvi. Het is een absolute aanrader is om hier een ommetje te maken naar het Balcone d’Italia! Goed de bordjes volgen!

Het Balcone d’Italia ligt net onder de top van de Sighignola berg. Deze berg mag je min of meer nog net bij de Zwitserse Alpen rekenen. Ciao Lombardia, Guten Tag Schweiz!

Het uitzicht is er fantastisch, ja zelfs met een dreigend wolkenpak. Je hebt er een prachtig uitzicht op het meer van Lugano en de stad Lugano. Je kan Lago Maggiore zien en de prachtige contouren van de Zwitserse Alpen. Er wappert een Zwitserse vlag en beneden zie je de auto’s over de autostrade razen. Maar hierboven heerst absolute rust… Dan vergeten we wel even de olijke Hollander die het nodig vindt om alle bergkammen bij naam op te sommen voor het hele terras. Wij hebben meer aandacht voor de paarse sokken in zijn sandalen dan zijn aardrijkskundeles.

Sighignola
De Zwitserse kant van Sighignola telt talrijke haarspelbochten

Verder zie je hier nog de restanten van een oude kabelbaan. In 1969 werd besloten om een kabelbaan met gondel aan te leggen naar de top van de Sighignola. De werken werden gestart maar nooit voltooid. In 2009 besluiten de Zwitserse en Italiaanse autoriteiten om de kabelbaan terug af te breken. Een roestende piloon en een oude aandrijfmotor, meer blijft er niet over.

We zetten de afdaling in naar het Luganomeer. Deze kant is duidelijker stijler en pittiger. Talrijke haarspeldbochten volgen elkaar in een sneltempo op. Het lijkt wel een racebaan voor miniatuurautootjes. We passeren een verlaten grenscontrole. Gelukkig hebben we een Zwitsers wegenvignet voor onze matchbox.

Opvallend veel fietsers hier die niet vies zijn van een stevig klimmetje. Uiteindelijk bereiken we via Arogno en Maroggia het meer van Lugano. We bezoeken kort de stad Lugano. Het regent ondertussen opnieuw pijpenstelen. We hebben niet veel zin meer om te stad te ontdekken en springen terug in de auto. We nemen de korte route via Menaggio en rijden terug naar het Comomeer.

Sighignola
Een verlaten grenscontrole. Gelukkig hebben we ons vignet
Picture of Liselotte en Paul

Liselotte en Paul

Enthousiaste schouders onder onze blog Amiamo Lago di Como. Onze passie voor het Comomeer uitschrijven, dat is wat we graag doen!
Lees ook volgende blogposts
Ontdek in onze webshop

Koop de Explore Lake Como gids online!