Gezellig op zolder in viersterren Hotel Il Belvedere in Torno

In Torno checken we in in viersterren hotel Il Belvedere, het duurdere en moderne broertje van Hotel Vapore. Een mooi hotel met prachtige kamers, een heerlijk ontbijt en een fantastische ligging. En doe daar maar uiterst vriendelijk personeel bovenop. In Torno zit je altijd goed!

Overnachten in viersterren Hotel Il Belvedere in Torno… Gloria, Ti Amo… Tu. Een liefdesverklaring? Neen, maar ‘t doet misschien een belletje rinkelen. Dit weekend trekken we naar een concert van de Italiaanse singer-songwriter Umberto Tozzi. De 72 jarige Umberto stopt binnenkort definitief met z’n live optredens. Zijn klassiekers worden grijs gedraaid op onze Spotify lijst, en in het bijzonder tijdens onze tripjes naar het Comomeer. Meneer Tozzi even uitzwaaien is dus maar beleefd zijn. Hij treedt op in Milaan, meteen een mooi excuus voor ons om er een weekend Comomeer van te maken.

Via Booking.com vinden we niet meteen een hotel dat ons kan bekoren. Veel hotels zijn niet beschikbaar of zijn (te) prijzig. Wanneer je regelmatig naar het Comomeer afreist zie je doorheen de verschillende seizoenen de prijzen soms maal twee of maal drie gaan. Hoewel we doorheen de laatste jaren ook wel merken dat prijzen aan het Comomeer blijven stijgen. We boeken rechtstreeks een kamer bij Hotel Il Belvedere in Torno. De website vermeldt de kamer als een promo: 250 euro per nacht in een vier sterren hotel. We zijn benieuwd… De huurauto is dit weekend dan wel weer opvallend goedkoop: 15 euro per dag, dat zijn prijzen die we jaren geleden betaalden. Tot zover de boekhouding.

Hotel Il Belvedere in Torno
Hotel Il Belvedere ligt aan de overzijde van Hotel Vapore

Hotel Il Belvedere ligt op het centrale pleintje in Torno op de Pizza Casartelli. Aan de overzijde vind je hotel Vapore (beide hotels zijn van dezelfde eigenaar), vlak ernaast ligt Bar Torno al Riva. Torno is een verborgen parel. De waterfront is volledig autovrij. De smalle straatjes lopen allemaal terug naar het mooie pleintje. Rust, gezelligheid en authenticiteit. Op het ritme van de ferryboten komen en gaan dagjesmensen.

Parkeren in Torno is dan weer geen pretje. Hotel Il Belvedere biedt wat verderop privé parking aan voor 20 euro per dag. Heb je veel bagage of zijn de trappen van Torno een uitdaging dan brengt een jeep van het hotel je spullen naar boven, hobbelend en krakend over de trappen. Wij rekenen een beetje op het lakse of beter sympathieke parkeerbeleid in Torno en parkeren ons kleine huurautootje niet altijd zo reglementair waar we een plekje vinden. Tot dusver nooit problemen mee gehad, maar op eigen risico. 

Het is al laat wanneer we vrijdagavond inchecken. We droppen onze trolleys in de kamer en haasten ons naar Bar Torno al Riva voor een slaapmutsje en een hapje. Jammer genoeg is de keuken al dicht. De eigenaar ziet de kleine teleurstelling op ons gezicht en laat prompt een ober een bordje met grissini en hompjes parmigiano kaas naar ons tafeltje brengen. Die gastvrijheid, daar worden wij gelukkig van!

We ploffen op bed. Kamer 301 “Renzo” ligt op de derde verdieping en blijkt de zolderkamer te zijn. Dat betekent geen ramen en dus ook geen uitzicht. De kamer is qua oppervlakte “ok” en voorzien van het standaard comfort. Niet meer niet minder. De badkamer is netjes maar klein. Onze eerste indruk is niet meteen wauw: 500 euro in promo (twee nachten) in een vier sterren hotel om op zolder te slapen zonder daglicht. Daar moeten we een nachtje over slapen… 

Hotel Il Belvedere in Torno
We slapen op 't zolderkamertje Renzo
Kiezen voor Hotel Il Belvedere of Hotel Vapore, twee hotels van dezelfde eigenaar is als kiezen tussen een stijlvolle oldtimer of een moderne bolide!

We worden de volgende ochtend wakker met een zuinig streepje daglicht dat valt uit één van de dakramen waarvan het gordijntje half open staat. Het beloofd een mooie dag te worden. 

Hotel Il Belvedere is een vijftal (?) jaar geleden volledig gerenoveerd en dat zie je: modern, verzorgd en netjes. Frisse witte gangen met bruine laminaatvloer. De traphallen zijn afgewerkt in glas. Her en der een plantje en opvallend veel geurstokjes van Aqua Lario. Alle kamers hebben een naam verwijzend naar de namen van de ferryboten die rondvaren op het Comomeer. Laat je niet misleiden door onze zolderkamer, Hotel Il Belvedere beschikt over mooie kamers, deluxe kamers, familiekamers en suites, met terras én natuurlijk uitzicht op het Comomeer. Gezellig en sfeervol ingericht, met een moderne touch.

Hotel Il Belvedere in Torno
Hotel Il Belvedere werd recent volledig gerenoveerd
Hotel Il Belvedere in Torno
Onze zolderkamer is gezellig maar mist toch een raam met uitzicht
Hotel Il Belvedere in Torno
Het ontbijt is verzorgd en uitgebreid

Het ontbijt is verzorgd en best uitgebreid. Eitjes, broodsoorten, gebak, ruime keuze aan charcuterie, fruit, yoghurt, mozzarella, … Enfin, je kan je er iets bij voorstellen. De ontbijtzaal heeft grote open schuifbare glaspartijen: het uitzicht over het Comomeer is fantastisch. Een batello zet koers richting Como. De eerste warme zonnestralen kruipen over de bergtoppen. Het stemmige achtergrondmuziekje doet ons helemaal tot rust komen.

We nemen uitgebreid de tijd om te ontbijten. Klein puntje van kritiek is de automatische koffiemachine die overigens van goede kwaliteit is. Maar een vers gezet kopje koffie in Italië in een viersterrenhotel zou wat ons betreft toch wel mogen. Te meer omdat Hotel Vapore aan de overzijde (met drie sterren) wél dat vers koffietje op tafel zet.

Hotel Belvedere heeft nog meer troeven om uit te spelen. In het restaurant kan je gastronomisch lunchen en dineren. De menukaart laat ‘t water in de mond lopen. Het restaurant is gezellig en sfeervol. Het terras zweeft boven het Comomeer. Dinertje aan de oever van het Comomeer? Check! Daarnaast kan je aperitieven in Bar Darsena, ook al ben je geen gast van het hotel.

Het personeel van het hotel verdient een grote pluim. Van de nachtwaker tot de ober in de ontbijtruimte, van het poetsteam tot de receptioniste. Een lach, een vriendelijk woord of een praatje. Hospitality staat op één en dat voel je als gast van het hotel. Zo is ook een late checkout niet meteen een probleem wanneer we vragen om toch nog even te kunnen douchen na het joggen op zondagochtend.

Hotel Il Belvedere in Torno
Hotel Il Belvedere heeft ook een restaurant
Hotel Il Belvedere in Torno
In Bar Darsena kan je aperitieven met lakeview

We bevelen Hotel Il Belvedere warm aan. Een modern hotel met mooie kamers met veel faciliteiten. Vriendelijke personeel dat voor je klaarstaat. De unieke ligging in Torno, met een ferryboot die naast het hotel aanmeert. Lunchen en dineren in het restaurant, aperitieven in de bar. En ja, daar staat een prijs tegenover die vandaag toch concurrentieel zal zijn.

Toch willen we Hotel Vapore in dit artikel niet vergeten. Het zijn tenslotte ook het twee hotels van dezelfde eigenaar. Vapore is het kranige oudje en vraagt wat opknapwerk, zeker wat de basic kamers betreft. Toch draagt Vapore nét iets meer charme, authenticiteit en grandeur met zich mee wat ons betreft. Het verklaart allezins het prijsverschil. Vapore of Belvedere, het is als rijden met een oldtimer of rijden met een moderne wagen. Maar welke keuze je ook zal maken, in Torno zit je altijd meer dan goed!

We trekken de deur achter ons dicht en sluiten ons weekend af met een prosecco op het terras van Bar Torno Al Riva. Op het plein verzorgt een lokale zanger achtergrondmuziek. Er wordt een tagliere met lekkers op tafel gezet. En zo wordt 6 oktober weer een prachtige ochtend aan het Comomeer! 

Foto van Liselotte en Paul

Liselotte en Paul

Enthousiaste schouders onder onze blog Amiamo Lago di Como. Onze passie voor het Comomeer uitschrijven, dat is wat we graag doen!
Lees ook volgende blogposts
Ontdek in onze webshop

Koop de Explore Lake Como gids online!