Wandeling naar La Crocetta vanuit Menaggio… Quizvraag, wat is het verband tussen de Eerste Wereldoorlog en Menaggio? Wel, tijdens de oorlog werd in 1916 en 1917  door de Italiaanse opperbevelhebbers besloten om een verdedigingsgordel op te trekken van de Valle d’Aosta richting het Oosten van Italië over Bergamo tot Orobica. De vrees bestond dat de Duitsers via Zwitserland het rijke industriële Milaan in het vizier zouden krijgen. De verdedigingsgordel Occupazione Avanzata Frontiera Nord (beter bekend als de Cadorna gordel) werd onderverdeeld in zes sectoren: de sector tussen Como en Menaggio (van Monte Bisbino naar Sasso Cordona, Monte Galbiga, Monte Crocione en vervolgens naar La Crocetta) was strategisch van groot belang omwille van de nabijheid van Milaan.

Uiteindelijk werd de verdedigingsgordel nooit echt op de proef gesteld en werd het vooral een intimidatie- en controlemiddel. In de Tweede Wereldoorlog werden de tunnels en bunkers voorzien van artilleriegeschut tegen vijandige vliegtuigen en controleerden La Guardia di Finanza de grens.

La Crocetta ligt op zo’n 450 meter hoogte op een heuvel net boven Menaggio en is een onderdeel van de verdedigingslinie. Veel bunkers en loopgraven zijn er goed bewaard gebleven. Ben je in de buurt van Menaggio? Dan is La Crocetta een leuk uitstapje, ook al hou je niet van geschiedenis. Op de Belvedere La Crocetta heb je een mooi uitzicht op Menaggio…

Vertrekkend vanuit Menaggio rijden we naar het dorpje Croce wat hogerhop. Aan de verkeerslichten slaan we schuin-links af in de Via A.Wyatt. Het baantje slingert verder. Niet veel verder aan de linkerzijde in de Via Pigato staan informatieborden die de wandeling aanduiden. We parkeren onze auto… We wandelen het bos in. Er blijkt nog een parking te zijn voorzien die bereikbaar is met de auto via een onverharde bosweg.

La Crocetta, Menaggio

De loopgraven zijn goed bewaard gebleven en netjes onderhoud.

La Crocetta, Menaggio

Loop verloren in het netwerk van bunkers!

La Crocetta, Menaggio, Belvedere

Menaggio! Vanop Belvedere La Crocetta heb je een fantastisch uitzicht op deze mooie stad.

We wandelen langs de loopgraven en de bunkers. Allemaal netjes onderhouden trouwens! Je kan de bunkers in en uit lopen… Na een halfuurtje stappen bereiken we Belvedere La Crocetta. Hoe zouden we ’t beschrijven? Zoals een balkon boven Menaggio! Op het bankje van het kapelletje ter ere van de gesneuvelde soldaten van de Alpini puffen we even uit. We genieten van het uitzicht en de rust…