Discover

Cadenabbia

Ontdek Cadenabbia aan het Comomeer

Het dorpje Cadenabbia ligt op de Westelijke oever aan het Comomeer, net tussen Tremezzo en Griante. Cadenabbia en Griante zijn verbonden met elkaar. Het zijn twee districten waarbij Cadenabbia aan het water grenst en Griante wat hogerop ligt. Griante vormt het historisch deel en is o.a. bereikbaar met een mooie panoramische trap.

Met zo’n 700 bewoners is Cadenabbia niet groot. En toch is Cadenabbia niet weg te denken aan het Comomeer. De ferryboten en in het bijzonder de auto ferryboten varen van Cadenabbia naar Varenna en Bellagio. En zo is het tijdens de zomermaanden wat drummen in Cadenabbia tussen de auto’s die aanschuiven voor de overtocht te maken.

De geschiedenis van Cadenabbia is rijk en gaat ver terug in de tijd. Van oorsprong is het een Keltisch dorp, ontstaan zo’n vijfhonderd jaar voor Christus. De Kelten maakten later plaats voor de Romeinen. In de Middeleeuwen wordt Cadenabbia een versterkte stad met smalle steegjes, bogen en gangen. De stempel van de Middeleeuwen is vandaag nog deels zichtbaar.

De naam Cadenabbia zou afkomstig zijn van Ca’ dei Nauli of ook Het huis van de bootmannen. Op cargoboten werden goederen verscheept naar Lecco en Como. Maken we een bruggetje met de ferryboten dan is de geschiedenis cirkel helemaal rond. Al zou Cadenipa in het lokaal dialect Staart van de vallei betekenen en de ligging van Cadenabbia beschrijven. Wie zal het vertellen…

Wat we wel weten is dat de Britse adel en nobele Engelsen gek waren op Cadenabbia. De mooie vegetatie en scenery in combinatie met de wat beschutte ligging van het dorpje obviously much appreciated. En de liefde was wederzijds. Je vindt in het dorp een Anglicaanse Kerk. Kanselier Adenauer bracht zijn jaarlijkse vakantie door in Villa Collina. Giuseppi Verdi schrijf enkele aria’s van zijn La Traviata tijdens zijn verblijf in Villa Margherita. Historische hotels en monumentale villa’s zoals Villa Maresi, Villa Greppi en Villa Bonaventura werden in een sneltempo gebouwd en geven Cadenabbia vandaag z’n statige en rijke identiteit.

Verder is er in Cadenabbia als toerist niet zo veel te beleven. Je kan natuurlijk altijd een wandelingetje maken door de smalle straatjes. Maar veel pracht en praal is niet publiek toegankelijk. Of je kan op zoek gaan naar een glaasje van de lokale wijn Griantino…

Discover Cadenabbia blogpost(s)

Do you like Cadenabbia to discover? Get inspired by this blogposts below. Tested and (usually) fully approved!

Gallery

Discover in our webshop

Buy Explore Lake Como Guide online!