Uitkijktoren Castello di Vezio in Varenna

Vanuit de vierkante uitkijktoren Castello di Vezio in Vezio heb je een fantastisch uitzicht op Varenna en het Comomeer. De versterkte burcht herbergt een valkenier en z'n roofvogels. De spoken in gips geven het kasteel een vleugje mysterie.

Bezoek Castello di Vezio in Varenna… Een bezoek aan Varenna is een absolute aanrader. Een parel aan het Comomeer! Toegegeven, Varenna durft wel eens wat druk(ker) te zijn tijdens de zomermaanden wanneer het stadje golven toeristen, op het ritme van de veerboten, over zich heen krijgt. Wat doe je wanneer je overspoelt dreigt te worden? Hogerop vluchten…

Nét boven Varenna ligt Vezio in de gemeente Perledo. Het dorpje is bekend voor haar keramiekwinkeltjes, maar vooral om Castello di Vezio! De versterkte burcht met haar typerende vierkante uitkijktoren werd rond de 11e eeuw gebouwd en biedt een mooi uitzicht over het Comomeer en Varenna, dat haast op een miniatuurstadje lijkt.

Varenna
Net onder Castello di Vezio ligt Varenna

Ooit liepen de muren en omwallingen van Castello di Vezio helemaal rond Vezio en Varenna. Het vormde een belangrijke nederzetting aan het Comomeer. Varenna had een strategische commerciële en militaire ligging. Vanuit de hogerop gelegen uitkijktoren kon er geanticipeerd worden op aanvallen. In de burcht konden bewoners zich in veiligheid brengen.

De exacte geschiedenis en achtergrond van Castello di Vezio blijft wat onduidelijk. Doorheen de eeuwen heen werd de burcht verwoest, heropgebouwd, uitgebreid door verschillende eigenaars en bewoners tijdens de Romeinse periode, de Middeleeuwen en tot zelfs in de Eerste Wereldoorlog. 

Castello di Vezio in Varenna
De uitkijktoren van Castello di Vezio in de Mediterrane tuin met olijfbomen

Je kan enkel te voet naar Castello di Vezio. We gaan rechts van de grote parking in Varenna langs de Via Roma in Varenna, net over Villa Monastero, naar boven. Na een klein halfuurtje bereiken we de ruïnes van het kasteel, die vandaag eigendom zijn van een associatie. Een ticket kost vier euro. De opbrengsten vloeien terug naar Castello di Vezio. Onderhoud, restauratie, organisatie van evenementen én vogelzaad. Euhm? Bij het binnengaan zagen we inderdaad al een oehoe opgesloten in een kleine kooi…

Castello di Vezio in Varenna
Vanop het balkon heb je een prachtig uitzicht
Castello di Vezio in Varenna
Tot de bewoners horen deze roofvogels

Op het domein staan her en der houten kunstwerken van ene Luigi Gambato tentoongesteld. Op de muren van het kasteel zitten silhouetten van spoken, gemaakt uit witte plaaster. Vanaf het balkon genieten we van het uitzicht. Wel wat jammer dat er vandaag wat mistsluiers over het Comomeer gedrapeerd zijn.

Via de trap komen we in de Mediterrane tuin met olijfbomen. Er zitten vijf roofvogels vastgebonden op een stokje. Castello di Vezio biedt onderdak aan een valkenier die de roofvogels verzorgd en ook traint. In het kasteel worden shows voor het publiek opgevoerd met de vogels. De dieren zijn allemaal geboren in gevangenschap. Kan goed zijn natuurlijk maar het blijft er wel wat zielig uitzien… 

Castello di Vezio in Varenna
Silhouetten van spoken in gips
Castello di Vezio in Varenna
Bovenop de uitkijkentoren van Castello di Vezio

Onder de tuin zijn nog oude loopgraven verborgen die dateren uit de Eerste Wereldoorlog ter verdediging tegen de Duitsers.

Via een houten smalle trap beklimmen we de vierkanten uitkijktoren. Tegen enkele muren hangen fossielen van de lariosaurus, gevonden in het Noorden van Italië. Bovenop de toren kijken we 360° rond. Mooi! Je hebt hier inderdaad een wijds uitzicht. Toeristen komen naar boven, trekken enkele foto’s en verdwijnen weer door het valluik. Ook voor ons wordt het tijd om verder te gaan: we hebben met de Sentiero del Viandante nog een mooie wandeling voor de boeg. 

Castello di Vezio in Varenna
Een fossiel van de “lariosaurus”

Hmmmm een mening over Castello di Vezio? Gipsen beelden, houten beelden, uilen, roofvogels, een valkenier en een dinosaurus er bovenop. Een onsamenhangend geheel vooral in functie van de toerist. Een omeletje met véél ingrediënten, net zoals de geschiedenis van Castello di Vezio trouwens.

Los daarvan kan je hier wél terecht voor een fantastisch uitzicht. En daarom toch de moeite waard om het kasteel te gaan bezoeken wanneer je in de buurt van Varenna bent. 

Picture of Liselotte en Paul

Liselotte en Paul

Enthousiaste schouders onder onze blog Amiamo Lago di Como. Onze passie voor het Comomeer uitschrijven, dat is wat we graag doen!
Ontdek in onze webshop

Koop de Explore Lake Como gids online!