Argegno, bruisend stadje met strategische ligging

Ontdek Argegno aan het Comomeer in Italië

Argegno bruist ondanks het beperkte aantal inwoners en de kleine oppervlakte. Net zoals in vele dorpjes slingert de via Statale door het centrum van de stad, vlak naast de oevers van het Comomeer. Argegno telt veel restaurantjes, bars en cafeetjes, winkeltjes en ijskraampjes rondom het stemmige dorpspleintje met een standbeeld van Pietro Vassera. (Ingenieur Pietro Vassera dook in 1948 met een zelf in elkaar geknutselde duikboot als eerste in 1948 naar de bodem van het Comomeer.)

Tijdens de zomermaanden is het druk in Argegno. Het verkeer schuift in file traag door het stadje en toeristen profiteren om even halt te houden voor een foto, een ijsje of een snelle hap. Traditioneel zie je hier ook veel motorijders die even stoppen op de (te) kleine parkings. Een auto is in Argegno overbodig. Neem beter één van de ferryboten die voortdurend op- en afvaren als je het stadje wil bezoeken.

Net naast de haven werd een kunstmatig strand aangelegd voor zonnekloppers.

Je vindt Argegno tussen Brienno en Colonno op zo’n 20 kilometer van Como, zo’n beetje in de knik die het Comomeer er maakt. Daar verbindt de Valle d’Intelvi het Comomeer met het meer van Lugano. Doorheen de twintig kilometer lange groene en zonnige vallei slingert de autoweg SP13 naar de Zwiterse buren. Een route die door wielertoeristen wordt gesmaakt.

De strategische ligging van Argegno was ook de Romeinen niet ontgaan. De naam Argegno is trouwens afkomstig van de Romein Publio Cesio Archigene. De stad maakte deel uit van de verdedigingsgordel die reikte tot aan Isola Comancina. In het oude pitoreske stadsgedeelte zijn er veel restanten en bouwwerken bewaard gebleven. Zo ook het stenen boogbruggetje tussen de twee stadshelften die van elkaar gescheiden worden door de Telo rivier. Net naast het bruggetje ligt restaurant La P’Osteria in het oude oorspronkelijke postkantoor van de stad.

Bezoek zeker ook de Neo-Romaanse Chiessa San Trinita uit de zeventiende eeuw. De kerk is gebouwd op fundamenten van een kerk uit 1600. Naast de historische wandschilderingen en een doek met de natività (geboorte van Christus) springt ook het mooie ronde glasraam in het oog. De kerk is trouwens vanop het Comomeer mooi te fotograferen.

Argegno barstte uit z’n voegen. Hoger op in de heuvels en de vallei schieten appartementen, villaatjes en nieuwbouwprojecten als paddestoelen uit de grond. Hier kan je nét wat langer van de zon genieten en heb je meer panorama. Een nieuw Argegno dus ontstaan uit de populariteit van het oude stadsdeel.

Wil je Argegno van bovenaf bekijken? Dat kan eenvoudig door met de kabelbaan naar Pigra te gondelen!

Foto’s Argegno

Blogberichten over Argegno

Locanda Sant’Anna in Argegno

Locanda Sant’Anna in Argegno

Omdat op 15 augustus Maria een feestje geeft kunnen we twee extra dagen aan onze vakantie breien. We boeken nog twee overnachtingen bij Locanda Sant'Anna en moeten alleszins niet ver verhuizen... Locanda Sant'Anna ligt wat verderop in de Valle d'Intelvi op een heuvel,...

Huur een boot(je) aan het Comomeer

Huur een boot(je) aan het Comomeer

Een voor de hand liggende activiteit is het huren van een bootje! Er zijn verschillende verhuurlocaties rondom het meer, het merendeel tussen Argegno en Menaggio. Met de boot kan je langs de oevers varen en de bekende grandeske villa's bewonderen, wegdromen bij de...

Appartement Green & Lake Home in Argegno

Appartement Green & Lake Home in Argegno

Voor onze zomervakantie, we blijven hier een weekje, willen we niet op hotel maar zoeken we een appartement, een huisje of iets dergelijks. Om toch een beetje op ons eigen te zitten en op die manier helemaal het vakantiegevoel te hebben. Daarbovenop mag er nog een...

Pin It on Pinterest

Share This