Wandeling naar Chiesa San Martino en Monte Nava

Een prachtige wandeling naar het kleine kerkje van San Martino, gebouwd tegen een steile bergwand boven Menaggio. We wandelen verder naar Sasso Martino, de top van berg. Het uitzicht is werkelijk fantastisch met rondom de besneeuwde bergtoppen. Winter aan het Comomeer!

Wandeling naar Chiesa San Martino… De toppen van de bergen rond het Comomeer zijn bestrooid met een fijn laagje sneeuw. In de maand december verdwijnt het zonnetje sneller achter de bergtoppen en koelt het, ondanks het heerlijke winterzonnetje van vandaag, snel af. Wandelen kan natuurlijk wel, maar het lijkt ons verstandig om niet té hoog of té ver de bergen in te trekken. En dan is de wandeling naar het mooie kerkje van San Martino boven Griante een logische keuze!

Noteer maar, ook in de winter verliest het Comomeer haar aantrekkingskracht niet.
Chiesa San Rocco in Griante
Chiesa San Rocco in Griante
Chiesa San Martino
Kapelletjes met mozaïek beelden de levenswandel van Christus uit

Chiesa San Martino heeft uiteraard een legende: er was eens een houten Mariabeeld… dat door een inwoner van Menaggio in de 14de eeuw verstopt werd in een berggrot om haar te beschermen tegen verwoestingen. Jaren later ondekte een herdersmeisje toevallig het beeld en werd Maria terug ondergebracht in de parochiekerk. Op een nacht nam het Mariabeeld de benen en verscheen het de volgende ochtend op Sasso Martino, de top van de berg. Er werd prompt besloten om op een richel tegen de bergwand een kerkje te bouwen waar Maria zich wél kon thuisvoelen… En zo geschiedde.

Chiesa San Martino
Wandelaars genieten van het uitzicht
Chiesa San Martino
Chiesa San Martino

Vanuit Menaggio rijden we naar Griante waar we parkeren aan Chiesa di San Rocco op de voorziene parking. Van daaruit volgen we de bordjes die ons naar het begin van de wandeling leiden. Het wandelpad is mooi aangelegd met kleine keitjes en trappen. De weg slingert naar boven langs kleine kapelletjes waarin mozaïek de levenswandel van Christus uitbeeldt.

Halverwege houden we even halt aan Cappella degli Alpini en genieten we van het uitzicht. De dikke truien kunnen ondertussen al uit…

Winter aan het Comomeer
Neem een fles prosecco met je mee

Na een klein uurtje wandelen komen we toe aan Chiesa San Martino. De laagstaande zon schijnt vol op het kerkje en de bergwand. Wandelaars zitten lekker uitgezakt tegen de muren van het kerkje te genieten van het mooie uitzicht. Het Comomeer is een blauwe spiegel. De heuvels zijn geel-bruin verdord met wit besneeuwde bergtopjes.

Noteer maar, ook in de winter verliest het Comomeer haar aantrekkingskracht niet. We horen de klokken luiden in de kleine dorpjes onder ons.

Chiesa San Martino
Het uitzicht op Bellagio en Menaggio. Je kan bijna tot in Lecco kijken!

We zijn benieuwd… Waarom stond Maria op de top van de berg net boven ons? Zou het uitzicht daar nog mooier zijn? Er is maar één manier om het te ontdekken en dat is hogerop naar Sasso Martino klauteren. We keren even terug op onze stappen en nemen de splitsing naar rechts. Het wandelpad wordt een smal bergpad. Gepaste wandelschoenen zijn aan te raden. Het pad slingert naar boven. Hoe hoger we gaan, hoe mooier het bovenaanzicht op Chiesa San Martino.

We komen toe op een weide waar enkele berghutten staan. Waarschijnlijk een weide waar herders met kuddes op krachten komen. De weide ligt net tussen twee bergtoppen in. We zien niet meteen waar het wandelpad verder loopt. De hele wandeling is in het algemeen matig tot slecht bewegwijzerd. Vaak word er verwezen naar Pilone. Nog steeds is het ons niet helemaal duidelijk. Is Pilone een dorp? Dit herdersdorp dan? Of een bergtop? Geen idee. 

Chiesa San Martino
Chiesa San Martino is gebouwd op een richel en kleeft tegen de bergwand
Chiesa San Martino
Monte Sasso… Rechts houden aan de huizen is de boodschap!

Ondertussen krijgen we ook wat honger. We twijfelen een beetje wat we gaan doen… Maar terugkeren zonder het eindpunt te bereiken? Zo snel gooien wij de handdoek niet. Hoewel het richtingsgevoel ons naar rechts zou laten wandelen, volgen we toch het pad naar links…

Het wandelpad blijft maar stijgen en wordt pittiger. Chiesa San Martino is nog maar een klein stipje. Er klopt iets niet… De top van Sasso Martino ligt op 818 meter hoogte. Hoe hoog staan we nu? We downloaden een appje en lezen dat we op 750 meter staan. Dan toch maar even doorwandelen. Uiteindelijk bereiken we een top van een berg die duidelijk niet de Sasso Martino is. Chiesa San Martino ligt niet onder ons, maar links van ons. Zucht… 

Chiesa San Martino
Het Comomeer verliest ook in de winter haar charme niet!

Maar de teleurstelling is maar van korte duur… Wat is het hier mooi! Nog maar eens een fantastisch uitzicht op het Comomeer. De helblauwe lucht contrasteert mooi met de bergtoppen. We horen enkel de absolute stilte van de bergen. We gaan languit in het gras liggen, tussen de keutels van de geiten, en trekken gezonde frisse berglucht binnen in onze neuzen.

Chiesa San Martino
De splitsing naar Monte Nava is slecht gemarkeerd

We googlen wat en leren dat we niet op Monte Sasso zitten maar op Monte Nava! En waar zijn we fout gelopen? Inderdaad, aan de weide. Op één van de muren van de huisjes daar staat er in lichtgroene verf aangeduid dat links Monte di Nava ligt en rechts Monte Sasso. Tja, dat was ons niet opgevallen… Tijd om terug te keren, het wordt frisjes!

Moe en met grote honger komen we terug toe aan de auto. Wat een korte wandeling ging worden is uiteindelijk een stevige bergwandeling van enkele uren geworden. Of we dat erg vinden? Helemaal niet… Wij rijden naar Millesimo en gaan daar uitpuffen! Ciao!

Picture of Liselotte en Paul

Liselotte en Paul

Enthousiaste schouders onder onze blog Amiamo Lago di Como. Onze passie voor het Comomeer uitschrijven, dat is wat we graag doen!
Lees ook volgende blogposts
Ontdek in onze webshop

Koop de Explore Lake Como gids online!