Primo Bacino, toertje varen met de ferryboot vanuit Como

Navigazione Laghi biedt met z'n Primo Bacino een toertje met de ferryboot aan op het Comomeer. Voor een klein prijsje koop je een hop-on en hop-off ticket en vaar je het hele jaar door naar een vijftal dorpjes. Een leuke en efficiënte manier om het Comomeer te ontdekken.

De Primo Bacino vaart je met de ferryboot over het Comomeer… Het is vandaag gezellig druk in Como. Dagjesmensen en locals struinen keuvelend door de straatjes. Shoppen, sfeer opsnuiven en genieten van een glaasje of een kleine hap op zondag. Het moet gezegd worden, Como heeft z’n uiterste best gedaan om de stad onder te dompelen in een magische kerstsfeer. Lichtjes, veel lichtjes verlichten de straatjes. Een kerstmarkt(je) in de schaduw van de duomo, een grote ijspiste op Piazza Cavour en de geur van pannetone. De bars, enoteca’s en restaurants zijn rijkelijk versierd en doen gouden zaken. Como bruist! Er wordt veel energie en geld geïnvesteerd om toeristen en dagjesmensen aan te trekken. Denk ook aan het lichtfestival Città dei Balocchi.

We genieten van wat de stad te bieden heeft. Meer nog, we (her)ondekken Como en verbazen ons over de vele winkeltjes, leuke adressen en gezellige eettentjes.

Ferryboot op het Comomeer
De Primo Bacino boottocht vertrekt aan Piazza Cavour

De halve marathon die we vanochtend liepen zit letterlijk nog in onze benen. Stramme benen en geprikkeld spieren smeken ons hen een beetje te ontzien. Faire deal na een pittig loopje van Como naar Laglio en terug. We besluiten om de boot te nemen: dat is genieten van de omgeving met een minimale inspanning. De Navigazione Laghi biedt met z’n Primo Bacino een soort van kennismaking aan met de ferryboten van het Comomeer. Voor 8,9 euro vaart de ferry je naar enkele dorpjes wat verderop waar je naar hartelust kan op-en afstappen. Vandaag gaat de boot van Como naar Tavernola, Cernobbio, Moltrasio, Blevio en terug. Tijdens het hoogseizoen komt Torno of Carate Urio er nog bij. Het aanbod verandert zo’n beetje doorheen het jaar.

De Primo Bacino tocht vertrekt vanuit Como aan Piazza Cavour. Er wordt hier hard gewerkt aan een een nieuwe kademuur. Die wordt enerzijds noodzakerlijkerwijs verhoogd om bij hoge waterstand het plein niet te doen overstromen en anderzijds heraangelegd als een brede boulevard langs het water. Eén helft vandaag nog een bouwwerf, de andere helft zo goed als klaar. Het resultaat mag er wezen.

De ticketbalie van Navigazione Laghi is ook helemaal vernieuwd. We kopen twee ticketjes en vijf minuutjes later zitten we goed ingeduffeld op de boeg van de ferry. Er wordt aan de scheepshoorn getrokken en de ronkende motoren stuwen ons vooruit.

Ticketbalie Navigazione Laghi in Como
De vernieuwe ticketbalie van Navigazione Laghi

De koude bries slaat in ons gezicht. De hemel is prachtig blauw. Het winterzonnetje kleurt de dorpjes in mooie contrastrijke tinten. Op de toppen van de bergen ligt er een eerste laagje verse sneeuw. Het gebrom van de boot raakt op de achtergrond door de oorverdovende stilte die over het Comomeer hangt. Dit is genieten!

De Primo Bacino vaart je over het Comomeer
De Primo Bacino vaart je over het Comomeer
Comomeer
Herst op het Comomeer

Bij de eerste stop in Tavernola blijven we op de boot. Een grote scheepswerf en de thuishaven van de ferryboten, meer is er niet te beleven in Tavernola. Prossima fermata Cernobbio… We stappen uit. De bediende die ons de tickets voor de ferry verkocht tipte ons over de kerstmarkt in Cernobbio. Veel kerststalletjes op Piazza Risorgimento maar allemaal nog gesloten. Jammer genoeg blijkt de kerstmarkt pas open te gaan vanaf 7 december. We wandelen verder door de straatjes van Cernobbio. De benen beginnen als snel te protesteren. We sussen hen met een glaasje prosecco in de Olde England bar.

Comomeer
Helder herfstweer boven het Comomeer

Vanuit Cernobbio varen we verder naar Moltrasio en Blevio. Ondanks de frisse bries blijven we lekker op het dek zitten. We genieten van het buiten zijn en kijken vanop het water naar de dorpjes en prachtige villa’s langs de rand van het water. Net wanneer we Como binnenvaren verdwijnt de zon achter de bergtoppen en wordt het snel donker. De lichtjes van Como lichten op en dat is ons teken om stilletjes aan terug te wandelen naar ons verblijf voor dit weekend, Palazzo Mazzini.

Afhankelijk van waar je op- en afstapt duurt de Primo Bacino ongeveer 2 uur. Wanneer je in Como bent is dit toertje een absolute aanrader. Voor weinig geld vaar je naar enkele leuke plekjes zonder parkeerstress. Hop on en hop off, heel efficiënt allemaal om aan sightseeing te doen. Dorpjes bezoeken, een aperitiefje drinken en nog een aperitiefje drinken… De kapitein zet je gegarandeerd terug veilig aan wal. 

Picture of Liselotte en Paul

Liselotte en Paul

Enthousiaste schouders onder onze blog Amiamo Lago di Como. Onze passie voor het Comomeer uitschrijven, dat is wat we graag doen!
Ontdek in onze webshop

Koop de Explore Lake Como gids online!