Een overheerlijk pastaatje in Osteria il Governo 1801 in Lezzeno

Laat je niet misleiden. Osteria Il Governo 1801 biedt veel meer dan wat je bij een traditionele osteria zou verwachten. Attente bediening, lekkere uiteenlopende gerechten in een stemmig kader. Bovendien hebben we hier de beste pasta ooit gegeten. Onvergetelijk!

Ontdek de Osteria Il Governo 1801… De calorieën die op de Monte Berlinghera zijn achtergebleven worden vanavond bijgetankt in Osteria Il Governo 1801 in Lezzeno. We kiezen bewust voor een adresje niet te ver vanuit Torno waar we verblijven in Hotel Vapore. Bovendien zijn de reviews over dit gezellig restaurantje lovend. 

Osteria Il Governo 1801 ligt in het centrum van Lezzeno, vlak naast de Strade Provinciale op wandelafstand van het gemeentehuis. Recht tegenover het gemeentehuis zijn er trouwens enkele parkeerplekken. Osteria Il Governo 1801 ligt in een flauwe bocht waar je aan de overzijde van het meer net nog Villa Balbianello kan zien. De authentieke osteria valt op door haar gezellige en stemmige terras met bloemetjes, klimplanten en laurierbomen.

Osteria Il Governo 1801... Een naam die indruk maakt. En dan moet je de pasta "Unità d'Italia" nog proeven!
Osteria Il Governo 1801
Osteria Il Governo 1801 ligt in Lezzeno

Een flamboyante gastheer in een wit linnen hemd en broek komt ons tegemoet. Snel even de reservatie checken en met een uitnodigend gebaar wijst hij ons een gezellig tafeltje voor twee aan. Een netjes geklede ober brengt ons alvast een fles water. We maken ons meteen de bedenking dat de bediening en het voorkomen van de ober wat atypisch is -lees sjieker- voor een osteria. Hoe zat dat nu weer? Trattoria, osteria, ristorante, … Speelt geen rol, we laten ‘t met veel plezier ons welgevallen.

De menukaart zit verborgen achter een QR code. We scrollen zorgvuldig door de antipasti, primi piatti en secondi piatti. Een mooie menukaart met veel diversiteit tussen de verzorgde gerechtjes. En daar is alweer Signore Bianco… Of hij ons wat aanraden mag? Jazeker! Met een brede smile, een zachte stem en dansende vingers stelt hij drie gerechten voor. Een tartare “Austro-Ungarica” die hij zo meteen à la minute zal gaan versnijden. Een Filetto di Manzo met het beste vlees uit San Giovese. Of een ongelofelijk lekkere pasta “Unità d’Italia” met een pesto van de beste pistachenoten uit Sicilië… Kortom, de overtreffende trap. We zijn helemaal overtuigd en bestellen de tartaar en de pasta.

Osteria Il Governo 1801
Amuse op basis van gerookte forel
Osteria Il Governo 1801
Tartaar met toetsen van zure appel en mierikswortel

Er wordt een kleine amuse aangeboden, een ideaal aperitiefje bij de glaasjes prosecco. Vijf minuutjes later staat de primi piatti voor onze neus. Een mooi verzorgd bord met een tartaar met frisse toetsen van appel en mierikswortel. Lekker maar de superlatieven houden we toch nog op zak. De glaasjes prosecco worden nog maar eens bijgevuld. We klinken op een meer dan geslaagde dag aan het Comomeer. Vanochtend zijn we vroeg in de ochtend geland, een paar uur later stonden we hoog op een bergtop boven het Comomeer en nu zitten we hier met z’n tweetjes te genieten.

De secondi piatti worden met veel bravoure geserveerd. We kijken naar het mooie blauwe bord met daarop de pasta “Unità d’Italia”. Een grote schep… Stop! Nieuwe alinea alstublieft.

Osteria Il Governo 1801
pasta "Unità d'Italia"... Lekkerder dan dit wordt het niet!

Een grote schep paccheri pasta, smeuïg door elkaar geroerd in een sausje van pesto van pistache. Daaronder stukjes knapperig gegaard coppavlees en afgewerkt met krokante stukjes pistachenoot. We proeven van de pasta en worden er stil van. Wat een o-ver-heer-lij-ke pasta! Intense smaken van het zachte maar tegelijk volle sausje. De pasta perfect al dente gegaard. De coppa die heerlijk afsmaakt. En dan die krokante stukjes pistachenoten. Ja, misschien wel de beste pasta die we ooit gegeten hebben!

Meer en meer gasten stromen toe tot alle plaatsen bezet zijn. Reserveren is echt wel de boodschap! Onze lege borden blijven staan en de fles prosecco moeten we zelf uit de ijsemmer halen om bij te vullen. De vlotheid van de bediening daalt een beetje. Het terras daartegen wint aan gezelligheid. Het schemert en de lampjes op het terras schijnen romantisch licht onder het groene bladerdek.

Osteria Il Governo 1801
Heerlijk genieten op het stemmige terras

Maar ook aan dit mooie liedje komt een eind. Het was vandaag best een vermoeiende dag en een goed bed zegt ons nu ook wel wat. De rekening bedraagt een ronde 113 euro en dat is wat ons betreft een heel mooi bedrag voor een fles prosecco, verzorgde bediening, heerlijke gerechten, een amuse én sfeer en gezelligheid in overvloed. Osteria del Governo 1801 is meer dan een aanrader.

Picture of Liselotte en Paul

Liselotte en Paul

Enthousiaste schouders onder onze blog Amiamo Lago di Como. Onze passie voor het Comomeer uitschrijven, dat is wat we graag doen!
Lees ook volgende blogposts
Ontdek in onze webshop

Koop de Explore Lake Como gids online!