Verpozen met z’n drietjes bij Parco Teresio Olivelli in Tremezzo

Het Parco Teresio Olivelli in Tremezzo heeft een prachtige tuin, een monumentale trap en fontein. Elegant en verfijnd aan de rand van het Comomeer. Parco Teresio Olivelli zou in de lijst van mooiste parken in Italië voorkomen en dat verbaasd ons niet.

Parco Teresio Olivelli in Tremezzo… In volle zomer vind je zonnekloppers in het Parco Teresio Olivelli. Het is er dan ellebogenwerk om een handdoekje uit te rollen waar net voldoende zonnestralen opvallen door de kruinen van de statige bomen om wat te bruinen. Dit is het favoriete plekje van de lokale jeugd die met een sigaretje, drankje en muziekje socializen en pootje komen baden aan het Comomeer.

Vandaag zijn we twee seizoenen verder en wandelen we in stralend winterweer door het park. En als zo vaak buiten seizoen klinkt de stilte oorverdovend en doet het azuurblauw Comomeer nét wat meer haar best om te schitteren onder een staalblauwe hemel. De kleur van het water en de hemel lopen door elkaar als blauwtinten op een schilderspalet. De roze Gazetto dello Sport die een man aandachtig leest zorgt voor het enige contrastvlekje.

Parco Teresio Olivelli in Tremezzo
Het Parco Teresio Olivelli ligt aan de rand van het Comomeer
Parco Teresio Olivelli in Tremezzo
Parco Teresio Olivelli in Tremezzo
De kleur van het water en de hemel lopen door elkaar als blauwtinten op een schilderspalet. De roze Gazetto dello Sport die een man aandachtig leest zorgt voor het enige contrastvlekje.

Een beetje achtergrond? Het Parco Teresio Olivelli in Tremezzo is vernoemd naar een Partizaan die een gouden medaillle voor militaire eer op borst mocht spelden. De botanische en architecturale tuin in Tremezzo ligt net achter het kerkje van San Bartolomeo tussen de staatsweg en de oever van het Comomeer. Groot is het niet: je kan het niet vergelijken met de parktuinen van Villa Carlotta, Villa Melzi of Villa Balbianello… Het park is sinds 1979 eigendom van de gemeente Tremezzo en is gratis te bezoeken.

Parco Teresio Olivelli in Tremezzo
Parco Teresio Olivelli is verfijnd en elegant. Vandaag zorgt de winterzon voor een toverachtige setting

In 1925 krijgt architect Lingerie de opdracht van de familie Meier om de tuinpark te ontwerpen. Zo is Parco Teresio Olivelli de uitloper van Villa Meier (vandaar ook de oorspronkelijke naam “Meier Garden”). De villa en het park staan in verbinding met elkaar via een neo-barokke (brug)trap waaronder de staatsweg doorloopt. Aan de voet van de monumentale trap sprankelen druppels uit een prachtige fontein. Kijk zeker eens naar boven want de uiteenlopende boomsoorten in het park werden met zorg geselecteerd en aangeplant.

Parco Teresio Olivelli in Tremezzo
Blauwtinten lopen door elkaar als op een schilderspalet
Parco Teresio Olivelli in Tremezzo
Waterdruppels uit de fontein schitteren in de winterzon

Neen, het octagonale gebouw in het park is géén kapel maar wel een plezierhuisje. Deze tarrochierra werd gedecoreerd door schilder Cristoforo de Amicis. Hier werden gezelschapspellen en kaartspelen (tarrotkaarten) gespeeld door de rijke gasten van de familie.

Parco Teresio Olivelli in Tremezzo
Een fles melk aan het Comomeer. Verwend!

Parco Teresio Olivelli zou in de lijst van mooiste parken in Italië voorkomen en dat verbaasd ons niet. Elegant, beperkt in oppervlakte maar groots met een monumentale uitstraling.

Als je in Tremezzo passeert, parkeer even je auto en ga een aperitiefje drinken in de kleine bar in het park of loop een eindje… Absoluut de moeite waard!

Liselotte en Paul

Liselotte en Paul

Enthousiaste schouders onder onze blog Amiamo Lago di Como. Onze passie voor het Comomeer uitschrijven, dat is wat we graag doen!
Lees ook volgende blogposts
Ontdek in onze webshop

Koop de Explore Lake Como gids online!