Restaurant La Finestra sul Lago in Carate Urio voor het prachtige uitzicht

Je kan niet langs restaurant Una Finestra sul Lago heen. Z'n naam heeft het restaurant niet gestolen. Het uitzicht over het Comomeer is werkelijk prachtig. Toch blijft het eten onder onze verwachtingen en beleven we een weinig inspirerende avond. Jammer...

La Finestra sul Lago met prachtig uitzicht over het Comomeer… Ristorante Una Finestra sul Lago staat al lang op ons verlanglijstje. Telkens wanneer we het slingerende baantje nemen vanop de Nuova Regina door Carate en Urio naar de Vecchia Regina valt ons oog op dit restaurant. En dan vooral wanneer het donker is. Sfeervolle verlichting, gezellige tafeltjes en altijd full house. Klopt ook, we hebben al verschillende keren vruchteloos proberen reserveren. Maar vandaag is het ons eindelijk gelukt. Gisteren hebben we laat ons zeggen beperkt geconsumeerd voor onze halve marathon van vanochtend niet te hypothekeren. Vanavond gaan we dat mooi rechtzetten. Ja, de verwachtingen liggen hoog en we hebben veel goesting in een gezellige, lekkere en sfeervolle avond.

We zoeken een plekje om onze auto te parkeren wanneer er een fluojas op onze raam tikt. Of we gasten zijn voor Finestra sul Lago? De man in de fluojas maant ons aan om uit te stappen en parkeert fluks onze auto op een privé oprit wat verderop. Een valet service is leuk, parkeren kan hier inderdaad rampzalig zijn, maar voor ons voelt het wat vreemd aan. Je kan dit enigzins verwachten in prijzige restaurants aan de oevers van het Comomeer, maar minder in de kleine straatjes van Carate Urio

Una Finestra sul Lago vormt een balkon boven de kleine straatjes en biedt een fantastisch uitzicht over het Comomeer. We kunnen enkel superlatieven bedenken.

Una Finestra sul Lago schittert harder dan ooit. De kerstverlichting geeft het restaurant en terras een prachtige romantische touch. Hoewel het donker is moeten we toch het uitzicht uitgebreid beschrijven. Het restaurant ligt op een flank in het dorp Carate Urio. De voorzijde vormt een balkon boven de kleine straatjes en biedt een fantastisch uitzicht over het Comomeer. Het uitzicht reikt over Torno tot haast in Como. Una Finestra sul Lago heeft z’n naam echt niet gestolen. De grote raampartijen van de veranda versterken het uitzicht. Er is een gezellig een terras en ook de mogelijkheid om buiten op het balkon te zitten aan hoge tafeltjes. Om het uitzicht te beschrijven kunnen we enkel superlatieven bedenken. 

Una Finestra sul Lago in Carate Urio
Het restaurant vormt een balkon over het Comomeer

We worden heel joviaal en enthousiast ontvangen. Er wordt ons een tafeltje aangeboden aan het raam. We wrijven ons in de handen. Aan het plafond hangen witte doeken met lichtjes. De mooi versierde kerstbomen tekenen present. De veranda wordt zo een gezellige en warme ruimte. Een jongeman met een strak pak en strik stelt zich met de arm op de rug voor als sommelier. Gastronomie! Een dame brengt wat grissini en brood, een kelner brengt de menukaart en de sommelier brengt twee sprankelende glaasjes prosecco. Een kleine amuse volgt dan weer niet…

Una Finestra sul Lago in Carate Urio
Millefoglie di Patata
Una Finestra sul Lago in Carate Urio
Pancia di maialino

Op de uitgebreide menukaart worden per gang een vijftal mooie gerechten voorgesteld. Met deze menukaart mikt Una Finestra sul Lago hoger dan het doorsnee restaurant. En dat zien we ook aan de prijzen. Als voorgerecht kiezen we spaghettone fresco en Millefoglie di Patata

We volgen Una Finestra sul Lago uiteraard op Instagram en daar zien we de spaghettone regelmatig passeren. Een mooi bordje pasta met bottarga di tonno (gedroogde kuit van tonijn), peperoncino en een blaadje groen als decoratie. Het water loopt je zo in de mond. Voor het hoofdgerecht bestellen we opnieuw de spaghettone en pancia di maialino con peperoni di Carmagnola e funghi Enoki. Prima zegt de ober. En geniet vooral rustig van jullie aperitief…

Una Finestra sul Lago in Carate Urio
"Onze" Spaghettone fresco
"Instagram" Spaghettone fresco

Zijn woorden zijn nog niet koud en daar zijn de voorgerechten al. We zitten letterlijk tien minuten aan tafel en de glazen prosecco zijn nog vol. Zo snel, wat een afknapper. Weg sfeer en gezelligheid. Voor onze neus staan twee voorgerechten. De teleurstelling wordt nog wat groter. Van het mooie bordje spaghettone op Instagram blijft niet veel over. Spaghetti met niet veel meer dan dat. Tonijn zit er niet op en proeven we zelfs niet. Het geheel smaakt zout en de (verse) pasta is eigenlijk niet gaar. Een beetje stout van ons maar kijk maar eens naar de foto’s op Instagram en oordeel zelf. Het andere voorgerecht is lekker, niet meer niet minder.

We hebben blijkbaar deelgenomen aan een tweede wedstrijd vandaag. Daar worden de hoofdgerechten al opgediend. In alle haast bestellen we nog gauw een glaasjes wijn aan een ober. De sommelier is onze tafel blijkbaar al vergeten. Wat de spaghettone betreft voelen we de bui al hangen. Maar ook het varkentje kan maar weinig bekoren. De kleine roze deugeniet heeft een grote appetijt gehad. Zijn buikje bestaat enkel en alleen uit vet. Enkele pepertje, wat paddestoelen maar vooral een kleine en fantasieloze portie.

Una Finestra sul Lago in Carate Urio
Gezellig vertoeven met een prachtig uitzicht

En zo eindigt onze avond al in Una Finestra sul Lago binnen een recordtijd van zestig minuten. We bedanken voor het dessert en vragen de rekening. Een andere kelner komt wat later vragen of we een dessert wensen. Neen, we hebben de rekening al gevraagd. Die rekening bedraagt 156 euro. De spaghettone kost 28 euro. Het varkentje 32 euro. Per persoon betalen we dus 78 euro. Voor de kwaliteit van het eten en het gevoel dat we overhouden is dit zijn prijs absoluut niet waard. We voelen ons een beetje bekocht. Twee wedstrijden op één dag, daar hadden we echt niet om gevraagd.

Una Finestra sul Lago in Carate Urio
Una Finestra sul Lago in Carate Urio

Lagen de verwachtingen hoog? Misschien. Daartegenover staat dat Una Finestra sul Lago zich wel degelijk presenteert als een gastronomisch restaurant. De gerechten op Instagram zien er top uit. De website is verzorgd met mooie foto’s. Qua visuele communicatie pakken zij het heel mooi aan. De locatie is super. Het personeel is vriendelijk en zet ‘t beste beentje voor om de gasten in de watten te leggen. Maar de verwachtingen worden dus niet ingelost. Veel geblaat maar weinig wol. Zeker voor die prijs. Er is weinig communicatie tussen het personeel onderling en de keuken. Het beoogde niveau wordt wat ons betreft nog niet gehaald. We moeten wel erkennen dat de reviews die we lezen wel heel positief uitpakken voor het restaurant. Wij kunnen er ons niet echt in vinden.

Op het menu staan er trouwens ook pizza’s. Misschien moeten we op een zonnige dag nog een keertje terugkomen voor een pizza. Er is potentieel en het is zonde om dit restaurant af te schrijven. Al was het maar om dat waanzinnige uitzicht en de hoop dat Finestra sul Lago volgende keer net wat meer aanspreekt.

Picture of Liselotte en Paul

Liselotte en Paul

Enthousiaste schouders onder onze blog Amiamo Lago di Como. Onze passie voor het Comomeer uitschrijven, dat is wat we graag doen!
Ontdek in onze webshop

Koop de Explore Lake Como gids online!