Aperitieven in Bar Acqua Cheta, een hapje én last minute date in Bar Roma

Op doorreis naar onze eindbestemming in het Italië is het Comomeer natuurlijk een voor de hand liggende tussenstop. Vandaag nemen we jullie graag mee naar twee van onze favoriete aperitief bars in Tremezzo, Bar Roma en Bar Acqua Cheta.

Aperitieven in Tremezzo in Bar Roma en Bar Aqcua Cheta… Het Comomeer is in de zomer voor heel veel toeristen een ideale tussenstop voor de lange autorit naar Umbrië, Toscane of ergens dieper in de Italiaanse laars. Na 900 kilometer rijden staat het zinnetje wanneer zijn we er op repeat. En zo vinden voor- en achterbank een logische consensus als in we stoppen aan het Comomeer

Chiasso, benvenuto in Italia. Como, troppo gente. Carate Urio, pranzo e prosecco. We rijden verder naar Mezzegra waar we inchecken in Hotel Lario. Een verfrissende duik later zijn we klaar om nog wat rond te struinen en te genieten van het Comomeer én van onze eerste dag vakantie. Nieuwe consensus: de auto laten we in de parking van het hotel staan. We hebben tenslotte genoeg kilometers gereden voor vandaag…

Tremezzo
Wandelen langs de mooie boulevard naar Tremezzo

We wandelen het hotel uit en stappen naar Parco Teresio Olivelli wat verderop. De Statale maakt hier een brede bocht. De Neoklassieke Villa Sola Cabiati is hier patron en zorgt voor de typische grandeur en onderstreept het rijke verleden. De uitgestrekte tuin loopt uit in statige trappen die verdwijnen in het Comomeer. De Statale autoweg snijdt als het ware door de prachtige tuin. Flashback naar de jaren 1700… De antieke paardenkoetsen zijn moderne McLarens en Rolls Royces geworden, de bestuurders ongetwijfeld even verheven.  

Onze enthousiaste paardjes Bas en Wolf galopperen naar Parco Civico Teresio Olivelli want ja, die aperitief mét chips hebben we hen al even beloofd.

Villa Sola Cabiati in Tremezzo
De prachtige neoklassieke Villa Sola Cabiati in Tremezzo
Bar Acqua Cheta in Parco Teresio Olivelli

In Parco Teresio Olivelli is het zomer: elke vrije vierkante meter is ingenomen door een handdoekje met daarop een zonneklopper. Jeugd en locals verbroederen met een drankje en een sigaretje. Vanop de kademuren wordt er sierlijk in het Comomeer gedoken. Net aan de ingang van het park vind je bar Acqua Cheta, zo’n typisch Italiaans barretje. Typisch wat het aanbod aan drankjes, borrelhapjes en pizzaatjes betreft. Minder typisch is de vorm van het gebouw: dat lijkt een boothuis of bijhuis te zijn uit een ver verleden.

Bar Acqua Cheta in Parco Teresio Olivelli
Heerlijk duiken in het verfrissende water van het Comomeer
Bar Acqua Cheta in Parco Teresio Olivelli
Aperitieven maar!
Bar Acqua Cheta in Parco Teresio Olivelli
Bar Acqua Cheta in Parco Teresio Olivelli

Goedkoop, eenvoudig en easy going… Wij houden er van! Je kan je drankje nuttigen op het dak of op het terras, net aan de rand van het Comomeer. De kranige oude bomen zijn gul met schaduw. 

Bas en Wolf amuseren zich en spelen verstoppertje. De zon staat in de namiddag pal op deze oever van het Comomeer. Je ziet hier gegarandeerd een prachtige zonsondergang met rijke kleuren op een late zwoele zomeravond. En net wanneer je dreigt in te dommelen luiden de klokken van de Chiesa San Lorenzo aan de overzijde van de straat. Tijd om een hapje te gaan eten…

Kinderen aan het Comomeer
Wolf en Bas, ook fan van het Comomeer
Bar Roma
Volgende stop, Bar Roma! Je vindt Bar Roma in Tremezzo, net aan het begin (of einde) van de mooie bocht. Aan de ene kant van de Statale heb je een terras, nét aan de rand van het Comomeer. Vanonder de oude platanen heb je een mooi uitzicht op Tremezzo. Aan de overzijde ligt de bar. Net naast het terras is er ook een parking, altijd meegenomen.
Bar Roma in Tremezzo
Bar Roma in Tremezzo langs de Statale

Aan de gevel van Bar Roma hangen krijtbordjes met allerlei suggesties en een welkom. Wanneer je binnenwandelt sta je meteen aan de toog. Bestellen maar… Wanneer je doorwandelt kom je in een gezellig en stemmig verbruikszaaltje terecht. Er staan wat tafeltjes, stoeltjes en houten zitblokken. Bar Roma staat voor gezellige nonchalance, Italiaanse gastvrijheid en samenzijn. Schuif gerust met tafels en stoelen. In de latere uurtjes kan je hier zeker wel eens een spontaan feestje meepikken. 

Op de kaart staan er de typische antipasti, primi piatti. pasta’s, pizza’s en taglieri met salumi e formaggio. Lekker en democratisch van prijs, opnieuw zo’n leuk plekje waar je altijd terecht kan voor welk goestinkje dan ook.

De ober is een vriendelijke jongeman die enthousiast onze drankjes en pizza op tafel zet. Hij vraagt ons of we hem de foto’s die we zonet namen zouden willen doorsturen naar hem. Natuurlijk, volg onze Instagram pagina maar dan sturen we de foto’s wel even door. Hij kijkt verwonderd op wanneer hij ziet dat sua mamma onze Amiamo Lago di Como Instagram pagina al volgt. Onze frank valt niet…

Bar Roma in Tremezzo
Gezellig terrasje van Bar Roma in Tremezzo
Bar Roma in Tremezzo
Caprese, bruschetta's of een pizzaatje. Een lekkere hap aan de rand van het Comomeer.

Net wanneer we terug in het hotel zijn ontvangen we een whatsapp’je van Sonja de Nooij. Sonja is een Nederlandse die getrouwd is met de chefkok van Albergo Lenno en al jaren in Tremezzo woont. We kennen haar al een tijdje en als het even kan, borrelen en praten we altijd even bij. Haar zoon studeert in Firenze maar klust als vakantiejob een beetje bij in Bar Roma… Ja, dat was hij die om de foto’s vroeg. Toeval bestaat niet. 

Een kwartiertje later zitten we voor een tweede keer vandaag in Bar Roma met een glaasje. We praten bij en luisteren geïnteresseerd naar wat Sonja te vertellen heeft. Het Comomeer heeft enorm veel troeven maar ook uitdagingen. Maar die uitdagingen laten we even voor wat ze zijn… Wij kruipen met z’n vieren met een brede glimlach onder de wol.

Laat de Italiaanse zomervakantie 2024 maar beginnen!

Foto van Liselotte en Paul

Liselotte en Paul

Enthousiaste schouders onder onze blog Amiamo Lago di Como. Onze passie voor het Comomeer uitschrijven, dat is wat we graag doen!
Ontdek in onze webshop

Koop de Explore Lake Como gids online!