veel gestelde vragen

Waar verblijven Comomeer?

BESTE LOCATIES AAN HET COMOMEER

Waar kan je het best verblijven aan het Comomeer?

Sta je op het punt om een verblijf aan het Comomeer te boeken maar weet je niet goed in welk dorpje of aan welke oever je best zou verblijven? Laat ons jou even op weg zetten…

Het Comomeer heeft een omtrek van 160 km met een oppervlakte van 146 km². En daar zoek jij ergens een leuk plekje om te verblijven. Idealiter een goede uitvalsbasis om de highlights te ontdekken en als het even kan ook de charme en de pracht van het Comomeer te ervaren. 

Het Comomeer is (omgedraaid) ypsilon-vormig. In het linkerbeen ligt de groostad Como en in het rechterbeen Lecco. In het uiterste puntje vind je Sorico. Neem zeker eens een kijkje op deze pagina, dan heb je meteen een goed idee naar de vorm en de ligging van alle verschillende dorpjes rond het Comomeer.

Een antwoord formuleren op de vraag waar je naar onze mening het best kan verblijven aan het Comomeer is niet zo moeilijk. We proberen in het antwoord rekening te houden met een zo groot mogelijke deler. Een combinatie van alle traditionele ingrediënten die wat ons betreft belangrijk, nuttig of leuk zijn wanneer je ‘t Comomeer bezoekt. Zo kunnen we zes interessante zones aan je voorstellen.

Centrum Como

De stad Como is de grootste stad aan het Comomeer. Het is een echte hotspot aan het Comomeer waar locals en toeristen flaneren door de gezellige straatjes. De stad Como is de metropool van het Comomeer en heeft eindeloos veel te bieden.

Van Como tot Argegno

Tussen Como en Argegno liggen de dorpen Cernobbio, Moltrasio, Carate Urio, Laglio en Brienno. Het zijn dorpen die aan de oever liggen of minstens uitlopen tot aan de oever van het Comomeer. Ze worden door de Statale autoweg verbonden met elkaar. De autoweg ligt aan deze oever wat hogerop en loopt niet door de kleine stadskernen. Dat maakt dat je altijd kan rekenen op een vlotte verbinding richting Como centrum en je mobiliteit zo min of meer gewaarborgd is.

Tussen Moltrasio, Carate Urio en Laglio loopt de Vecchia Regina, de oude verbindingsweg, vlak naast de oever van het Comomeer. Het is wat ons betreft de mooiste (auto)weg doorheen de dorpjes met prachtige villa’s links en rechts. Het is de woonplek van de welstellende local, de rijke tweedeverblijver of de internationale sterren zoals bijvoorbeeld George Clooney.

Je kan hier leuke hotels, B&B’s of villaatjes boeken, naar ieders smaak en budget. Eten in de omgeving is evenmin een probleem: er is een groot aanbod aan traditionele restaurants en bars of gastronomische sterrenrestaurants. Deze regio biedt ook veel mogelijkheden voor wandelaars en fietsers die van hieruit de bergflanken kunnen verkennen met mooie en uitdagende parcours.

Als je focus ligt op enkel de bekende toeristische highlights, dan is deze zone minder interessant: de klassiekers van het Comomeer ga hier niet vinden. Maar net om die reden zouden wij deze omgeving promoten. Het is hier rustig en aangenaam vertoeven. Je proeft hier in zekere zin authenticiteit en je krijgt een weerspiegeling van de identiteit van het Comomeer met z’n contrasten tussen droom en realiteit. De prachtige villa’s met rijke achtergrond aan de oevers die je laten wegdromen met daartegenover de lokale en pure levensstijl van de doorsnee local wat hogerop die houdt van rust en de natuur. 

Deze regio is een perfecte uitvalsbasis om het Comomeer te ontdekken. Centrum Como is niet veraf en ook de toeristische trekpleisters zijn vlot te bereiken. Tot slot nog vermelden dat Argegno de beste bootverbindingen heeft en qua dynamiek allicht het beste scoort.

Van Argegno tot Menaggio

Vanaf Argegno lopen we in één keer door tot Menaggio met opeenvolgend Colonno, Sala Comacina, Ossuccio, Lenno, Tremezzo, Cadenabbia en Griante. Ook hier worden de dorpjes met elkaar verbonden door de Statale autoweg.

De hoofdweg loopt doorheen de (te) kleine stadskernen waardoor vlotte mobiliteit soms een groot probleem zijn. Zeker in de drukke zomermaanden wanneer autobussen, wagens met boottrailers en mobilhomes elkaar moeten kruisen kan de verkeersader volledig dichtslibben. Maar er is beterschap in zicht. Er zijn grote infrastructuurwerken aan de gang die voorzien in een tunnel doorheen de bergflank tussen Colonno tot in Menaggio om het doorgaand verkeer af te leiden. Toch zal het nog tot 2028 (?) duren vooraleer de nieuwe tunnel volledig afgewerkt is. 

De bekendste plekken aan het Comomeer ga je hier vinden! Denk aan Isola Comacina, Villa Balbianello in Lenno of Villa Carlotta in Tremezzo. Maar er is zo veel meer te ontdekken. De mooiste hotels met een rijk verleden. Prachtige palazzo’s van welstellende families die zich hier eeuwen geleden gevestigd hebben. De geschiedenis van de handel die het Comomeer rijk gemaakt heeft. Het verhaal van de Grand Tour doorheen Europa.

Ook in deze regio durven we de kaart trekken van authenticiteit. De geschiedenis van het Comomeer ontdekken, er een stevige teug van proeven om het dan nooit meer los te laten. Het was toen al de actieve regio en dat is vandaag niet anders.

Wie woont er hier? Locals en opnieuw de welstellende inwijkeling. Het contrast tussen groot en klein kan best heel groot zijn. Zo ook is het aanbod aan hotels, B&B’s en villa’s te huur heel breed. Je zal hier zéker een plekje vinden om te verblijven dat jouw wenslijstje volledig kan afvinken.

De grootste troefkaarten ligt in Menaggio en Cadenabbia. Vanuit deze twee stadjes vertrekken de ferryboten waar je met de wagen of moto naar de overkant van het Comomeer kan varen. Bestemmingen zijn hier Varenna en Bellagio, niet toevallig de twee belangrijkste hotspots aan de overzijde. Een vlotte bootverbinding is zeker tijdens het hoogseizoen een must wanneer je het Comomeer vlot en efficiënt wil ontdekken. We zouden aanraden om je wagen te laten staan en een vespaatje te huren in combinatie met de ferryboot. 

Oever vanaf Menaggio
Achter Menaggio krijgt het Comomeer een ander gezicht. Hoe verder je gaat, hoe minder Comomeer vibes je zal proeven. 
Van Como tot Bellagio
Varenna
 
Aan dit artikel wordt nog volop gewerkt…
Amiamo Lago di Como

Contacteer ons

Plan je een trip naar het Comomeer en heb je nog vragen?
Kunnen we iets voor jou betekenen? Laat het ons weten!

Ontdek in onze webshop

Koop de Explore Lake Como gids online!